ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

Μετά τον τοκετό

"Οι πρώτες εβδομάδες - Λόχεια - Ασκήσεις για την πύελο - Πότε θα έχω επαφή με τον σύντροφό μου; - Συναισθήματα - Κατάθλιψη της λοχείας"

By:Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος
Μετά τον τοκετό

Οι πρώτες εβδομάδεςΕπιτέλους το μωρό σας έφτασε! Οι πρώτοι μήνες της γνωριμίας σας θα είναι σίγουρα από τους πιο συναρπαστικούς της ζωής σας. Όμως, μην εκπλαγείτε αν φέρουν και κάποια ανησυχία, κακή διάθεση ή ανασφάλεια. Να είστε προετοιμασμένες ότι κάποιες στιγμές θα αισθάνεστε εξαντλημένες. Σχεδόν όλες οι νέες μαμάδες το παθαίνουν. Το μόνο που θα θέλετε ίσως, θα είναι να πέσετε για ύπνο. Όμως, πολλές νέες μαμάδες δεν προλαβαίνουν να αναπληρώσουν τον ύπνο τους. Αντίθετα, έχουν να αντιμετωπίσουν ξύπνημα στη μέση της νύχτας, ένα εντελώς καινούργιο πρόγραμμα, καθώς και την υπέροχη ευθύνη για τη φροντίδα μιας καινούργιας, πολύτιμης ζωής. θα υπάρχουν και κλάματα και μάλιστα όχι μόνο του μωρού.

Είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί: μετά από την προσπάθεια που καταβάλατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας του μωρού σας, θα νοιώθετε πιθανότατα το σώμα σας βαρύ, χωρίς ενέργεια. Ο τοκετός είναι εξαντλητικός και ίσως αισθάνεστε μυϊκούς πόνους. Αν έγινε περινεοτομή, μάλλον θα υπάρχει κάποια ευαισθησία στην περιοχή και θα χρειαστεί κάποιος καιρός για να επουλωθεί. Αν γεννήσατε με καισαρική, ίσως πονάτε καθώς κινείσθε. Υπάρχουν και άλλες φυσιολογικές αλλαγές μετά τον τοκετό, όπως η κατακράτηση υγρών, το πρήξιμο, η απώλεια μαλλιών, εξάψεις, ξηροδερμία, ξηρότητα του κόλπου και αύξηση της ενούρησης λόγω ορμονικών μεταβολών.Λόχεια

Μετά τη γέννα θα έχετε μια ροζ-καφετιά ρύση, τα επονομαζόμενα λόχεια. Στις περισσότερες γυναίκες αυτό συμβαίνει επί 6-8 εβδομάδες. Η ρύση είναι περισσότερη μετά από κολπική γέννα παρά μετά από καισαρική. Η ρύση εξαρτάται επίσης από τη συχνότητα θηλασμού: όσο συχνότερα θηλάζετε, τόσο περισσότερα λόχεια αποβάλλεται, μειώνοντας τη συνολική διάρκεια της ρύσης μετά τον τοκετό. Το χρώμα της ρύσης της λοχείας αλλάζει με τον καιρό. Τις πρώτες 3-4 ημέρες είναι πιο κοκκινωπή, και ύστερα γίνεται μελανή-καφετιά.

Η ποσότητα της ρύσης της λοχείας μειώνεται συνήθως με τον χρόνο, και γίνεται πιο ελαφριά γύρω στην τρίτη εβδομάδα μετά τη γέννα. Για να αντιμετωπίσετε τη ρύση λοχείας θα χρειαστείτε προστασία οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε σερβιέτες ή σερβιετακια. Για τη ρύση λοχείας συνήθως δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε ταμπόν, καθώς η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα Οξείας Τοξικής Πυελίτιδας, παρόμοια με την αυξημένη πιθανότητα του συνδρόμου αυτού μετά από χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν αν θέλετε αφ' ότου ξεκινήσει ξανά η περίοδος σας.Ασκήσεις για την πύελο - πώς να τις κάνετεΗ εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα ο κολπικός τοκετός, είναι ο κύριος παράγοντας για την εμφάνιση ακράτειας όταν ασκείται πίεση, λόγω της χαλάρωσης των μυών της πυέλου. Ο βαθμός χαλάρωσης των μυών της πυέλου καθώς και ο βαθμός στον οποίο θα ανακτήσουν πλήρως τη λειτουργικότητα τους εξαρτώνται κυρίως από παράγοντες όπως το αν ο τοκετός σας ήταν υποβοηθούμενος από όργανα όπως οι εμβρυουλκοι ή ο αναρροφητήρας, καθώς και από τις διαστάσεις του μωρού, τη θέση του κεφαλιού του, και τέλος τη διάρκεια και ένταση της φάσης της εξώθησης.

Όλα αυτά επηρεάζουν τους μυς της πυέλου, που τους χρησιμοποιείτε για να ελέγχετε τα ούρα και την ουροδόχο κύστη. Ίσως αρχίσετε να χάνετε μικρή ποσότητα ούρων όταν σφίγγεστε, βήχετε ή φτερνίζεστε.

Η άσκηση των μυών της πυέλου θα σας βοηθήσει να θέσετε την κατάσταση υπό έλεγχο γρήγορα.

Φανταστείτε ότι ουρείτε και θέλετε να σταματήσετε τη ροή. Η σύσπαση του μυός που θα χρησιμοποιούσατε για να το επιτύχετε - μια έλξη προς τα πάνω και μέσα - είναι αυτή που πρέπει να εξασκήσετε για να επαναφέρετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης στο φυσιολογικό.

Συσπάστε τους μυς, κρατήστε για ένα - δύο δευτερόλεπτα, και χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Αρχίστε κάνοντας πέντε - έξι «ρυΙΙ-υρε» και φτάστε τα είκοσι περίπου τη φορά, κρατώντας τους μυς σφιγμένους περισσότερη ώρα κάθε φορά.

Οι ασκήσεις της πυέλου ίσως σας φανούν ελαφρά δυσάρεστες ή δύσκολες στην αρχή, που ολόκληρη η περιοχή της πυέλου σας θα είναι ερεθισμένη από τον τοκετό. Αν συναντήσετε προβλήματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Πάντως, όσο νωρίτερα αρχίσετε τις ασκήσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε να επανακτήσετε τη φυσιολογική λειτουργία της πυέλου. Γιατροί, μαίες και φυσιοθεραπευτές είναι εξοικειωμένοι με το ζήτημα της ακράτειας και μπορούν να σας συμβουλεύσουν για το πώς να ασκήσετε τους μυς της πυέλου σωστά.Πότε θα έχω επαφή με τον σύντροφό μου;

Το πότε θα το θελήσετε είναι προσωπική επιλογή. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να περιμένουν μέχρι τον μεταγεννητικό έλεγχο της έκτης εβδομάδας πριν ξαναρχίσουν τις ερωτικές επαφές. Μερικές γυναίκες επιλέγουν να περιμένουν περισ¬σότερο. Το σημαντικό είναι να μην αισθανθείτε πιεσμένη για το σεξ.

Πολλές νέες μητέρες ανακαλύπτουν ότι χάνουν το ενδιαφέρον για την ερωτική πράξη για κάποιο διάστημα, ιδιαίτερα όταν θηλάζουν πλήρως. Η ορμόνη προλακτίνη αυξάνεται στις μητέρες που θηλάζουν, και αυτή η αύξηση κυρίως ευθύνεται για τη χαμηλή ερωτική διάθεση. Αν αισθάνεστε κάτι τέτοιο, μιλήστε στον σύντροφο σας και εξηγήστε του ότι δεν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για αυτόν.

Αν δεν σχεδιάζετε να κάνετε δεύτερο παιδί αμέσως, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αντισύλληψη από τη στιγμή που θα ξαναρχίσετε τις ερωτικές επαφές ακόμα κι αν θηλάζετε. Θυμηθείτε: η ωορρηξία ξαναρχίζει πριν επιστρέψει η περίοδος σας, και μπορεί να μείνετε έγκυες ενώ θηλάζετε. Προετοιμαστείτε, και μιλήστε με τον γιατρό σας για την αντισύλληψη.

Ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα ανάλογα με την περίπτωση σας (κολπικός τοκετός ή περίπτωση καισαρικής) για το ακριβές διάστημα που θα απαιτηθεί εκ νέου γυναικολογική εξέταση.

Η περίοδος σας θα ξαναρχίσει λίγους μήνες μετά τη γέννα. Πότε ακριβώς θα ξαναρχίσει η περίοδος σας εξαρτάται από το αν θηλάζετε ή όχι. Αν θηλάζετε, η περίοδος σας μπορεί να μην επιστρέψει πριν απογαλακτιστεί το μωρό σας. Ωστόσο, πολλές γυναίκες έχουν την πρώτη τους περίοδο τρεις μήνες μετά τη γέννα.ΣυναισθήματαΤην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση του παιδιού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιες μέρες να αισθανθείτε τη μελαγχολία της νέας μητέρας. Θα νοιώθετε ίσως στενοχώρια χωρίς λόγο, θα βάζετε τα κλάματα στα καλά καθούμενα, ή θα αισθάνεστε ξαφνικά ευερέθιστη. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και πολλές γυναίκες τα περνάνε. Είναι εξίσου φυσιολογικό να αισθάνεστε ανησυχία κάποιες στιγμές. Μπορεί να ανησυχήσετε μήπως δεν είστε καλή μητέρα, ή μήπως δεν αγαπάτε το μωρό σας όσο πρέπει. Μην ανησυχείτε. Οι πιο πολλές γυναίκες αισθάνονται έτσι, και αυτά τα συναισθήματα θα εξαφανιστούν όσο θα αυξάνεται η σιγουριά σας.Κατάθλιψη της λοχείας

Μερικές γυναίκες όμως αναπτύσσουν μια πιο σοβαρή μορφή μελαγχολίας, την κατάθλιψη της λοχείας. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν απότομα μετά τη γέννα, και αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, όπως ακριβώς οι ορμονικές διακυμάνσεις πριν την έμμηνο ρύση.

Η ευαισθησία κάθε γυναίκας στις ορμονικές διακυμάνσεις είναι διαφορετική, και αυτό πιστεύεται ότι εξηγεί γιατί, αν και όλες οι γυναίκες περνάνε την ίδια αλλαγή στα ορμονικά επίπεδα μετά τον τοκετό, μόνο ορισμένες από αυτές παρουσιάζουν κατάθλιψη της λοχείας. Η κατάθλιψη της λοχείας εμφανίζεται συνήθως την τρίτη περίπου ημέρα μετά τον τοκετό, μπορεί όμως να κάνει την εμφάνιση της οποιαδήποτε στιγμή κατά το πρώτο έτος. Αν υποφέρετε ιδιαίτερα, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας προσφέρει υπεύθυνη βοήθεια.

Και άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Το μωρό σας τώρα πρωταγωνιστεί, και οι επισκέπτες προτιμούν να τρέξουν στο δωμάτιο του από το να κάθονται στο κρεβάτι σας για να ρωτάνε πώς πάει η δική σας υγεία. Η «πριγκίπισσα έγκυος» έχει μετατραπεί σε Σταχτοπούτα μετά τον χορό. 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων