ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Προεμμηνορυσιακο σύνδρομο (Premenstrual Syndrome - ΡΜS 

"βασανίζει μεγάλο αριθμό γυναικών..." 

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 


Προεμμηνορυσιακο σύνδρομο

 

 

Τι είναι το Προεμμηνορυσιακο σύνδρομο (Premenstrual Syndrome - ΡΜS);

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Για την ερμηνεία του ΡΜS έχουν γίνει πολλές υποθέσεις. Οι πιο εύλογες περιλαμβάνουν την μη κανονική ανταπόκριση των ιστών σε κανονικά επίπεδα ορμονών στις ωοθήκες, ανωμαλίες της σεροτονίνης και άλλων νευρομεταφορέων, μεταξύ αυτών της ενδορφίνης.

Υπάρχουν επίσης διατροφικές θεωρίες, που ενοχοποιούν μεταξύ άλλων την έλλειψη πυριδοξίνης ή αιθέριων λιπαρών οξέων, την υπογλυκαιμία και το χαμηλό επίπεδο μαγνησίου ή ασβεστίου. Έχουν επίσης προταθεί πολιτιστικές, ψυχολογικές και κοινωνικές θεωρίες. Το ΡΜSείναι πιθανότατα αποτέλεσμα ενός συνδυασμού από σωματικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες σε γεγονότα της ζωής.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες αισθάνονται λίγο ευερέθιστες κάπου κάπου. Αν όμως κάθε μήνα, πριν σας έρθει η περίοδος είσαστε ιδιαίτερα ευερέθιστες χωρίς ιδιαίτερο λόγο ή σας έρχονται αναίτια κλάματα, ίσως υποφέρετε από προεμμηνορυσιακο σύνδρομο (ΡΜS). Πρόκειται για συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές που προηγούνται της περιόδου και όχι απλώς για ένα αίσθημα έντασης και κατάθλιψης. Είναι δηλαδή μια ξεχωριστή ομάδα συμπτωμάτων που συνιστούν ένα σύνδρομο.

 

 

Πως μπορώ να ξέρω αν εχω προεμμηνορυσιακό σύνδρομο;

Διαβάστε τον παρακάτω κατάλογο των συμπτωμάτων. Έχετε αρκετά από αυτά σε τακτική βάση κατά τη διάρκεια του κύκλου σας;

Αν η απάντηση είναι καταφατική, πότε σας συμβαίνουν;

Σωματικές αλλαγές

Ευαισθησία στο στήθος

Φούσκωμα

Πρησμένο πρόσωπο, κοιλιά ή δάχτυλα

Πονοκέφαλοι

Αλλαγές στην όρεξη

Επιθυμία για υδρογονάνθρακες

Ακμή ή εξανθήματα

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Ταχυπαλμία

Αλλαγές στον ύπνο

Σωματικές αλλαγές

Σφιγμένοι μύες

Πόνοι

Πόνοι/κράμπες στην κοιλιά

Πόνοι στην πλάτη

 

Ημικρανίες

Άσθμα

Ρινίτιδα

Κνίδωση

Ψυχολογικές μεταπτώσεις

Κατάθλιψη ή κακή διάθεση

Στενοχώρια

Κούραση

Λήθαργος ή κόπωση

Ένταση ή αδυναμία χαλάρωσης

Ανησυχία

Ευερεθιστότητα

Αδεξιότητα

Δυσκολία συγκέντρωσης

Αλλαγές στο σεξουαλικό ενδιαφέρον

 

Το πότε είναι εκείνο που ξεχωρίζει το ΡΜS από άλλες καταστάσεις. Οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτό έχουν συμπτώματα το διάστημα πριν την περίοδο τους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 1-14 ημέρες πριν αρχίσει η περίοδος και εξαφανίζονται με την εμφάνιση της εμμήνου ρύσης ή λίγο μετά, και η γυναίκα αισθάνεται καλά για τον υπόλοιπο κύκλο της. Μερικές γυναίκες παθαίνουν ΡΜS αρκετά ελαφρά μόνο για μια δυο μέρες. Άλλες υποφέρουν τόσο που δεν μπορούν ούτε να εργαστούν. Συνήθως υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες πίσω από κάθε περίπτωση ΡΜS.

Αν γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αισθάνεστε κακοδιάθετη και στενοχωρημένη κάποια συγκεκριμένη στιγμή είναι καλή ιδέα να μιλήσετε για αυτό ανοιχτά με την οικογένεια σας και τους φίλους σας. θα τους έχετε προειδοποιήσει, και θα έχετε την υπομονή και την υποστήριξη τους.

 

 

Ποιες γυναίκες υποφέρουν από PMS;

Δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένος «τύπος» γυναίκας που έχει πιθανότητες να πάθει PMS, αν και γενικά εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και σε γυναίκες που έχουν παιδιά.

Ορισμένα γεγονότα μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση του PMS, όπως ο τερματισμός της λήψης του στοματικού αντισυλληπτικού χαπιού ή η γέννηση ενός παιδιού. Φαίνεται επίσης να υπάρχει κάποια γενική σχέση ανάμεσα σε δυσάρεστα γεγονότα και το PMS. Οι γυναίκες υποφέρουν από PMS περισσότερο σε εποχές άγχους (όπως όταν υπάρχουν προβλήματα στο σπίτι ή στη δουλειά, σε περίοδο εξετάσεων ή μετακόμισης) από ό,τι στις διακοπές ή όταν γενικά όλα πάνε καλά.

Ναι. Υπάρχουν πολλές θεραπείες για το PMS, από απλά σπιτικά γιατρικά ως φαρμακευτικές θεραπείες που χορηγούνται με τη συνταγή γιατρού. Το σημαντικό είναι να βρείτε ποια είναι αποτελεσματική για τη δική σας περίπτωση.

Πρώτα, ελέγξτε ότι τα συμπτώματα σας οφείλονται σε PMS, σημειώνοντας επί τρεις μήνες τη στιγμή που παρουσιάζονται. Αν επιβεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα σας παρουσιάζονται μόνο πριν από την περίοδο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

 

 

Θεραπεύεται το PMS;

Από πού να αρχίσω;

 

Ημερολόγιο: Ημέρα Μήνας

Μήνας

1 2 3

Χρησιμοποιείστε ένα παρόμοιο ημερολόγιο για να καταγράψετε τα συμπτώματα σας. Μετρήστε ως Ημέρα 1 την πρώτη ημέρα χωρίς αιμορραγία μετά την περίοδο. Ύστερα, διατρέχοντας κάθε στήλη, τσεκάρετε κάθε ημέρα που έχετε συμπτώματα και βάλτε διπλό σημάδι αν είναι έντονα. Βάλτε ένα Π για τις ημέρες που έχετε περίοδο και ξεκινήστε κάθε καινούργια στήλη την πρώτη ημέρα χωρίς αιμορραγία.

Μετά από τρεις μήνες, θα μπορείτε να δείτε καθαρά αν τα συμπτώματα σας είναι προεμμηνορρυσιακά. Αν χειροτερεύουν όσο πλησιάζει η περίοδος σας, και μετά εξαφανίζονται εντελώς όταν αρχίζετε να αιμορραγείτε, αυτό δείχνει ότι πρόκειται για PMS. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύκλο που διαρκεί περίπου 28 ημέρες, μερικές όμως έχουν μεγαλύτερο κύκλο. Για αυτό, το ημερολόγιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να χρησιμοποιείται μέχρι για 34 ημέρες. Αφήστε τα τελευταία κουτάκια κενά αν η περίοδος σας τελειώσει πριν φτάσετε στο τέλος κάθε στήλης.

 

 

Πώς μπορείτε να βοηθηθείτε μόνη σας

 

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να βρουν χρήσιμες θεραπείες τις οποίες μπορούν να κάνουν μόνες τους, αν και αυτές δεν βασίζονται σε κλινικά δεδομένα.

Διατροφή: βάλτε στόχο μια υγιεινή διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Ελαττώστε το αλάτι για να αποφύγετε το φούσκωμα, καθώς και τη ζάχαρη, που ίσως προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να έχει συνέπειες στην ενέργεια και την όρεξη σας. Ίσως ακόμη να σας βοηθήσει αν μειώσετε την καφεΐνη και το οινόπνευμα, αφού και τα δύο έχουν συνέπειες στην κυκλοφορία του αίματος.

Συμπληρώματα διατροφής: μπορείτε να παίρνετε βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού. Τα συμπληρώματα πρέπει γενικά να λαμβάνονται τακτικά για κάποιο χρονικό διάστημα για να καταλάβετε αν σας βοηθάνε. Αν σκοπεύετε να τα πάρετε, καλό είναι να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Άσκηση: η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει να μετριαστούν τα συμπτώματα τις ημέρες που οδηγούν στην εμφάνιση της περιόδου και θα σας δώσει μια αίσθηση ευεξίας μετά από αυτή.

Χαλάρωση: η ένταση και η ευερεθιστότητα είναι διαδεδομένα συμπτώματα του ΡΜ8. Μάθετε μια μέθοδο χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοής και εξασκήστε την όποτε αισθάνεστε την ανάγκη.

Άγχος: αποφεύγετε καταστάσεις που σας δημιουργούν ένταση και ξεκουραστείτε όσο έχετε ανάγκη, αν είναι δυνατόν.

Καθώς αυτές οι μέθοδοι αυτοβοήθειας δεν αποδίδουν το ίδιο για όλες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν συνεχίζετε να έχετε προβλήματα PMS. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ιατρική θεραπεία. Ορισμένα συμπτώματα όπως η ευαισθησία στο στήθος μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για το PMS που πιθανότατα θα μπορέσει να σας προσφέρει περισσότερες επιλογές για ιατρική θεραπεία.

 

 

 

 

 

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων