ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Ο έρπης γεννητικών οργάνων κατά την εγκυμοσύνη  

"σοβαρές οι συνέπειες της νεογνικής λοίμωξης " 

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 

 

Έρπης των γεννητικών οργάνων και κύηση

   


 

 

Ο γεννητικός έρπης είναι μια κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). 

Η είσοδος στόν οργανισμό γίνεται :

  • μέσω του δέρματος με την επαφή στό δέρμα. 
  • με την κολπική, στοματική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή. 
  • κατά τη στιγμή της γέννησης από τη μητέρα στο μωρό της. 

Ο ιός του απλού έρπητα εισέρχεται στο σώμα μέσω μικρών ρωγμών στο δέρμα ή μέσω των μαλακών, υγρών βλεννογόνων του στόματος ή τη περιοχής των γεννητικών οργάνων. Ο ιός παραμένει στο σώμα για όλη τη ζωή.
Υπάρχουν δύο τύποι, HSV1 και HSV2.
Και οι δύο τύποι μπορεί να μολύνουν τη γεννητική και πρωκτική περιοχή (έρπης των γεννητικών οργάνων).Ο ιός του απλού έρπητα μπορεί επίσης να εμφανιστεί γύρω από το στόμα και τη μύτη (επιχείλιος έρπης), και τα δάχτυλα και τα χέρια.

Στις γυναίκες, έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να μολύνει το δέρμα και γύρω από τον κόλπο, το αιδοίο (τα χείλη γύρω από το άνοιγμα του κόλπου), την ουρήθρα ( ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα αδειάζουν από την ουροδόχο κύστη) και τον πρωκτό. Στους άνδρες, μπορεί να μολυνθεί το δέρμα του πέους, η ουρήθρα και η περιοχή του πρωκτού.

Μερικοί άνθρωποι όταν νοσούν από έρπητα των γεννητικών οργάνων έχουν ήπια εκδήλωση, δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα, ενώ κάποιοι έχουν πολύ επώδυνη συμπτωματολογία. Όταν εμφανιστεί έρπης των γεννητικών οργάνων για πρώτη φορά, μπορεί να υπάρχει αδιαθεσία και να εμφανιστούν επώδυνες πληγές ή φουσκάλες στις υγρές περιοχές των γεννητικών οργάνων. Σε πολλούς πριν από ένα επεισόδιο υπάρχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με μια αίσθηση γαργαλητού. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου έρθουν σε επαφή με τον ιό ή μπορεί να περάσουν πολλές εβδομάδες, μήνες ή χρόνια πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν έρπητα των γεννητικών οργάνων αποκτούν υγιή μωρά από κολπικό τοκετό.

 

Αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων  πριν  μείνετε έγκυος, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα παρέχει προστασία στο μωρό σας όταν είστε έγκυος. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια της κύησης δεν επηρεάζουν το μωρό.

Αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων για   πρώτη φορά μετά   αφότου μείνετε έγκυος, αυτό μπορεί να έχει πιο σοβαρές συνέπειες.

  • Αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αποβολής του εμβρύου. 
  • Αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων, για πρώτη φορά στα τέλη της εγκυμοσύνης σας (τις τελευταίες 6 εβδομάδες πριν από τη γέννηση), δεν θα υπάρχει χρόνος για το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παρέχει επαρκή προστασία στο μωρό σας.  Αν ακολουθήσει φυσιολογικός τοκετός, υπάρχει  4 σε 10 (40%) περίπου πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο μωρό σας. 

Όταν ένα μωρό μολύνεται από τον ιό του απλού έρπητα κατά τον τοκετό, αυτό είναι γνωστό ως νεογνικός έρπης. Είναι πολύ σπάνιο (1-2 σε κάθε 100.000 νεογέννητα μωρά).

Ο νεογνικός έρπης μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο δέρμα και τα μάτια του μωρού.  Μπορεί επίσης να προκαλέσει μόλυνση του εγκεφάλου (ερπητική μηνιγγίτιδα) και άλλων οργάνων του σώματος. Το μωρό μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά ή να καταλήξει κατά τις πρώτες 7 ημέρες μετά τη γέννηση.

 

Οι περισσότερες γυναίκες με έρπητα των γεννητικών οργάνων γενούν με  κολπικό τοκετό.

  • Αν έχουν προσβληθεί από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων πριν μείνουν έγκυες, δεν θα χρειαστεί  καισαρική τομή. 
  • Εάν η μόλυνση από έρπητα των γεννητικών οργάνων έγινε για πρώτη φορά στις τελευταίες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι προτιμότερη μια προγραμματισμένη καισαρική τομή. 

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων