ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Πρόωρη ρήξη υμένων  

"μόνο το 2% των κυήσεων, αλλά συνδέεται με το 40% των πρόωρων τοκετών και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική νεογνική νοσηρότητα και θνησιμότητα" 

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 

Πρόωρη ρήξη υμένων

 

Η πρόωρη ρήξη των υμένων προ του τοκετού (PPROM) επιιπλέκει μόνο το 2% των κυήσεων, αλλά συνδέεται με το 40% των πρόωρων τοκετών και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική νεογνική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι τρεις αιτίες θανάτου των νεογνών που συνδέονται με πρόωρη ρήξη των υμένων  είναι προωρότητα, η σήψη και η πνευμονική ανωριμότητα.   Οι γυναίκες με ενδομήτρια λοίμωξη γεννούν νωρίτερα από τις μη-μολυσμένες γυναίκες και τα βρέφη που γεννήθηκαν με σήψη έχουν ένα ποσοστό θνησιμότητας τέσσερις φορές υψηλότερες από εκείνες χωρίς σήψη.  Επιπλέον, υπάρχουν κίνδυνοι στην μητέρα εξαιτίας της χοριοαμνιονίτιδας . Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ ανιούσας μόλυνσης από το κατώτερο γεννητικό σύστημα και της πρόωρης ρήξςη των υμένων.  Σε γυναίκες με πρόωρη ρήξη των υμένων περίπου στο ένα τρίτο των κυήσεων έχουν θετική καλλιέργεια αμνιακού υγρού  και μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τούς άθικτους υμένες. Ο ρόλος της προφυλακτικής χρήσης αντιβιοτικών, στεροειδών και τοκολυτικών παραγόντων είναι σημαντικός στη βέλτιστη συνέχεια της κύησης που καταλήγει σε τοκετό. 

 

Πρόωρη ρήξη υμένων  (όταν "σπάσουν τα νερά" νωρίς)

.

 


 

Τό έμβρυο ζεί μέσα σε ένα μεμβρανώδη σάκκο (τον αμνιακό σάκκο) που είναι γεμάτος από υγρό (αμνιακό υγρό ή «νερά») . Η ρήξη των υμένων είναι επίσης γνωστή ως σπάσιμο των νερών. Κανονικά τα νερά σπάνε λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν σπάσουν τα νερά  πριν τον τοκετό και πρίν από τις 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αυτό είναι γνωστό ως πρόωρη ρήξη των υμένων (PPROM). Αυτό συμβαίνει σε 2 ανα100 εγκύους (2%).

Η γυναίκα που βιώνει πρόωρη ρήξη των υμένων μπορεί να παρατηρήσει ένα «ξέσπασμα»  υγρών ή μπορεί να νιώσει υγρασία. Το υγρό που διαρρέει είναι καθαρό διαφανές ή έχει ροζ χρώμα. Μερικές φορές το υγρό μπορεί να έχει ένα πράσινο-καφέ χρώμα ή να είναι ελαφρώς χρωματισμένο με αίμα.

Η άμεση αντιμετώπιση στό σπίτι αν υπάρχει υποψία διαρροής υγρών από τον κόλπο, είναι να βάλετε μία παχιά σερβιέττα (όχι ταμπόν) και να σημειώσετε το χρώμα και την ποσότητα του υγρού. Η διαρροή αμνιακού υγρού δεν μυρίζει σαν ούρα. Επειδή η απώλεια ούρων είναι συνήθης ενώ είστε έγκυος είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το υγρό δεν είναι ούρα.  

  • η πρόωρη ρήξη των υμένων  μπορεί να διαγνωστεί καλύτερα με κολπική εξέταση.
  • Καλλιέργεια των υγρών λαμβάνεται συνήθως κατά τη στιγμή του κολπικού ελέγχου για να ελεγχθεί για μόλυνση. 
  • Ένα υπερηχογράφημα καλό είναι για την εκτίμηση της ποσότητας των αμνιακών υγρών. 
  • Μια δοκιμή επιχρίσματος του υγρού μπορεί να βοηθήσει στη διαγνωση πρόωρης ρήξης των υμένων . 

Τα προβλήματα που φέρνει η πρόωρη ρήξη των υμένων

 

Πρόωρος τοκετός

Οι περισσότερες γυναίκες θα πάνε για τοκετο μέσα σε μιά εβδομάδα μετά από την πρόωρη ρήξη των υμένων .

Λοίμωξη

Οι μεμβράνες σχηματίζουν ένα προστατευτικό φραγμό γύρω από το έμβρυο. Όταν έχουν σπάσει, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στη μήτρα.  Αυτό μπορεί να προκαλέσει εναν πρόωρο τοκετό.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν αυξημένη θερμοκρασία, μια ασυνήθιστη αλλαγή των κολπικών υγρών που αποκτούν δυσάρεστη μυρωδιάγρήγορο καρδιακό ρυθμό και / ή πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς.  Ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου μπορεί επίσης να είναι πιο γρήγορος από το κανονικό.

Εάν έχετε μια λοίμωξη, το έμβρυο ίσως χρειαστεί να γεννηθεί σύντομα για να αποτραπεί μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

Προβλήματα της προωρότητας

Τα πρόωρα μωρά (όταν γεννήθηκαν πριν από 37 εβδομάδες) μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα με την αναπνοή, τη διατροφή και τη μόλυνση.  Αν σπάσουν τα νερά σας νωρίς και γεννήσετε πριν από τις 23 έως 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, δυστυχώς, είναι απίθανο ότι το μωρό σας θα επιζήσει. Τα μωρά που επιβιώνουν είναι πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η θεραπεία έχει στόχο τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και πρόωρου τοκετού και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Χορήγηση αντιβιοτικών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος  επέκτασης της λοίμωξης πρός στη μήτρα και η πιθανότητα πρόωρου τοκετού του μωρού . Τα αντιβιοτικά μειώνουν επίσης τους κινδύνους της λοίμωξης στο μωρό. 
  • Χορήγηση δύο ενέσεων στεροειδών (κορτιζόνης) για να βοηθήσει με την πνευμονική ωριμότητα του εμβρύου μειώνοντας την πιθανότητα των προβλημάτων του αναπνευστικου που προκαλούνται τις πρώτες ώρες από πρόωρο τοκετό.
  • Φάρμακα για να σταματήσουν οι συσπάσεις στην περίπτωση μετακίνησης σε νοσοκομείο, όπου υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων