ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Αιμορραγία και πόνος στην αρχή της εγκυμοσύνης  

"μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι αποβολής " 

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 

Αιμορραγία και πόνος στην αρχή της εγκυμοσύνης

 

 


 

Στήν αρχή της εγκυμοσύνης συμβαίνει συχνά να εμφανίζεται κολπική αιμόρροια με ή χωρίς πόνο, χωρίς να σημαίνει πάντα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, η αιμόρροια/αιμορραγία μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι αποβολής (επαπειλούμενης).

Αλλες σπανιότερες αιτίες είναι μιά έκτοπη (εξωμήτρια) κύηση ή μύλη κύηση. Η έκτοπη κύηση είναι όταν το κύημα αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα (συνήθως μέσα στη σάλπιγγα).Η μύλη κύηση είναι μια ακόμη πιό σπάνια κατάσταση, όπου ο πλακούντας είναι ανώμαλος.

Εάν όλες οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές και δεν έχει βρεθεί αιτία για την αιμορραγία , τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Ο έλεγχος που ακολουθείται σε μιά τέτοια περίπτωση είναι ο παρακάτω:

Κλινική εξέταση
Θα ερωτηθείτε για τα συμπτώματά σας, την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου  και το ιατρικό ιστορικό,  και θα ακολουθήσει 
κολπική εξέταση που γίνεται για να φανεί από πού προέρχεται η αιμορραγία .Η κολπική εξέταση δεν είναι επικίνδυνη και δεν θα σας προκαλέσει αποβολή.

Εξετάσεις

  • εξέταση ούρων για  επιβεβαίωση εγκυμοσύνης με θετικό τεστ . 
  • τεστ για χλαμύδια. 
  • Εξέταση αίματος  για έλεγχο της ομάδας αίματός σας και / ή των επιπέδων των ορμονών της εγκυμοσύνης. 

( Στη περίπτωση που έχετε ομάδα αίματος Rh (ρέζους) αρνητικό, τότε εάν επιβεβαιωθεί αποβολή, θα σας γίνει μια ένεση αντι-D ανοσοσφαιρίνης για την προστασία μελλοντικών κυήσεων. )

Υπερηχογράφημα
Οι περισσότερες γυναίκες υποβάλλονται σε διακολπικό υπερηχογράφημα. Τό υπερηχογράφημα είναι ασφαλές και δεν αυξάνει τον κίνδυνο να αποβάλλετε. 
Τό υπερηχογράφημα  μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί μετά από 7 έως 10 ημέρες αν η εγκυμοσύνη είναι πολύ μικρή ή δεν φαίνεται καλά.

 

Ιατρικά οι όροι που  χρησιμοποιούνται είναι:

  • επαπειλούμενη αποβολή  - αιμορραγία ή κράμπες συνεχώς σε μια  εγκυμοσύνη η οποία συνεχίζει. 
  • ατελής αποβολή - μια αποβολή πού έχει αρχίσει αλλά  υπάρχουν ακόμα υπολείμματα ιστού εγκυμοσύνης μέσα στη μήτρα. 
  • πλήρης αποβολή - όταν όλοι οι ιστοί της εγκυμοσύνης έχουν φύγει και η μήτρα είναι άδεια. 
  • παλίνδρομος αποβολή  - η εγκυμοσύνη έχει σταματήσει την ανάπτυξη, αλλά είναι ακόμα μέσα στη μήτρα.

 

 Οι κίνδυνος για αποβολή κατά τους πρώτους τρεις μήνες είναι γύρω στις μία στις πέντε (20%). (Σ' αυτές περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις που δεν έχει γίνει αντιληπτή η έναρξη της κύησης γιατί η αποβολή συμπίπτει με την φάση της αναμενομένης περιόδου.)

 Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν ως  μοναδική τυχαία εξέλιξη μιάς κύησης που ακολουθείται από πολύ καλή πιθανότητα για επιτυχή εγκυμοσύνη στο μέλλον.

 

 

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων