ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Μαιευτική Χολόσταση 

"επηρεάζει το 0,7% των κυήσεων με κλινική σημασία στους πιθανούς κινδύνους του εμβρύου" 

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 

Μαιευτική Χολόσταση

 

Η μαιευτική χολόσταση (που αναφέρεται επίσης ως ενδοηπατική χολόσταση της κύησης) επηρεάζει το 0,7% των κυήσεων σε πληθυσμούς πολυεθνικούς και 1.2-1.5% των γυναικών της Ινδίας, του Πακιστάν ή της Ασίας-ασιατικής προέλευσης. Η εμφάνιση  επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και ποικίλλει μεταξύ των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο. 

   Η Μαιευτική χολόσταση είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από κνησμό, ελλείψει ενός δερματικού εξανθήματος με μη φυσιολογικές ηπατικές δοκιμασίες (εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας), και ούτε από τα οποία έχει  εναλλακτική αιτία και τα οποία συμπτώματα υποχωρούν μετά τη γέννηση. Οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται για να αποκλειστούν άλλες αιτίες του κνησμού και παθολογικών καταστάσεων ηπατικής λειτουργίας .

 Η κλινική σημασία τής μαιευτικής χολόστασης βρίσκεται στους πιθανούς κινδύνους του εμβρύου, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν αυτόματο πρόωρο τοκετό, ιατρογενή πρόωρο τοκετο και θανατο του εμβρύου.  Μπορεί επίσης να υπάρξει μητρική νοσηρότητα σε συνδυασμό με το έντονο κνησμό και την επακόλουθη έλλειψη ύπνου.

 

 

Μαιευτική Χολόσταση - Πληροφορίες

 
 

Η μαιευτική χολόσταση  είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το συκώτι  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςπροκαλώντας μια συγκέντρωση των χολικών οξέων στο σώμα.

Τ ο κύριο σύμπτωμα είναι ο κνησμός του δέρματος, χωρίς  δερματικό εξάνθημα. Τα συμπτώματα βελτιώνονται όταν το έμβρυο έχει γεννηθεί.

Η μαιευτική χολόσταση δεν είναι συνήθης.Επηρεάζει περίπου 7 σε 1000 γυναίκες.

 

Η αιτία για τη μαιευτική χολόσταση  δεν έχει γίνει αντιληπτή ακόμα, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες όπως οι ορμόνες, οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί  (για παράδειγμα, διατροφή),

  •  Εάν έχετε υποφέρει από μαιευτική χολόσταση, υπάρχει ο κίνδυνος της υποτροπής σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη  

 

Η μαιευτική χολόσταση μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αλλά αυτό δεν έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Τα συμπτώματα είναι :

  • Κνησμός -    μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως αρχίζει μετά από τις 28 εβδομάδες. Αν και συχνά αρχίζει στις παλάμες και τα πέλματα μπορεί να εξαπλωθεί πάνω στα χέρια και τα πόδια σας και, λιγότερο συχνά, μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος σας.Μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως έντονος και επίμονος, εως και πολύ οδυνηρή.Η φαγούρα τείνει να είναι χειρότερη τη νύχτα και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, ενω συχνά προκαλεί αίσθημα κούρασης και εξάντλησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν υπάρχει εξάνθημα, αλλά μερικές γυναίκες ξύνονται τόσο έντονα που τραυματίζουν μέρη του δέρματος μεχρι αιμορραγίας. Η φαγούρα βελτιώνεται μετά τον τοκετό και δεν προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα υγείας. 
  • Ίκτερος - μερικές γυναίκες με μαιευτική χολόσταση  εμφανίζουν ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος που οφείλεται σε διαταραχές του ήπατος). Μερικές γυναίκες αισθάνονται αδιαθεσία και χάνουν την όρεξή τους. Ο ίκτερος κάνει τα ούρα σκουρόχρωμα  και  την κινητικότητα του εντέρου νωθρή. 

Οι επιδράσεις της μαιευτική χολόστασης στο έμβρυο δεν είναι ακόμη σαφείς αναφέρονται όμως:

  • Αυξημένη πιθανότητα για το έμβρυο να απελευθερώσει την έξοδο μηκωνίου (κενώσεις του) πριν γεννηθεί.Αυτό κάνει το αμνιακό υγρό να έχει πράσινο ή καφέ χρώμα. 
  • Αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού.  1  στις 10 γυναίκες με μαιευτική χολόσταση θα γεννήσουν το μωρό τους πριν από 37 εβδομάδες.

Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τη μαιευτική χολόσταση, πλην του τερματισμού της κύησης με τη γέννηση του εμβρύου. Η επιλογή πρόκλησης τοκετού μετά από 37 εβδομάδες της κύησης ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή οι εξετάσεις αίματος σας είναι πολύ παθολογικές φαίνεται σαν μόνη διέξοδος. Η πρόωρη πρόκληση (πριν από 37 εβδομάδες) μπορεί να φέρει μια αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής και αυξημένη πιθανότητα το μωρό σας να χρειαστεί ειδική φροντίδα σε μονάδα νεογνολογική για πρόωρα νεογνά.

Η συμπτωματική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Κρέμες για το δέρμα και αλοιφές για την ανακούφηση από την φαγούρα. Αυτά είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. 
  • Τα αντισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν να κοιμηθείτε το βράδυ, αλλά δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη επιτυχία, στην αντιμετώπιση του κνησμού. 
  • Ursodeoxycholic οξύ (συχνά γνωστό ως "Urso") είναι συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη μαιευτική χολόσταση μειώνοντας το επίπεδο των χολικών οξέων στο αίμα και βελτιώνοντας τις εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού.  .

  • Μερικές γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι τα δροσερά μπάνια και τα φαρδιά ρούχα από βαμβάκι βοηθά στη μείωση του κνησμού. 

 

Σπάνια η μαιευτική χολόσταση μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα με το μηχανισμό πήξης του αίματος, κάνοντας μερικές γυναίκες επιρρεπείς να αιμορραγούν  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ 'ότι συνήθως.  Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει σ' αυτό.  Εάν ο χρόνος πήξης του αίματος σας παρατείνεται, συνιστάται η λήψη καθημερινής δόσης βιταμίνης Κ.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η μαιευτική χολόσταση μπορεί να συμβεί και πάλι σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη. 45-90 από 100 γυναίκες (45-90%) που είχαν μαιευτικές χολόσταση θα αναπτύξουν και πάλι σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. 

Αν είχατε μαιευτική χολόσταση στην εγκυμοσύνη σας, είναι καλύτερο να αποφευχθούν τα οιστρογόνα που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια και μπορεί να θέλετε να συζητήσετε εναλλακτικές μορφές αντισύλληψης.   

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί μαιευτική χολόσταση.  Ωστόσο, είναι λογικό να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση, ειδικά όταν υπάρχουν στοιχεία από οποιαδήποτε ηπατική νόσο

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων