ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 


  
  

 
 

1ο ΤΡΙΜΗΝΟ (1-12βδ)
 

Βασικά χαρακτηριστικά κύησης

1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

ΟΧΙ λήψη ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΑΛΚΟΟΛ και αποφυγή ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ναυτία, κυκλοθυμία, πρησμένο στήθος

θερμοκρασία 37-37,2οC

αυχενική διαφάνεια 11η -13η βδ.

καλομαγειρεμένο κρέας και καλοπλυμμένα λαχανικά

 

 

Ως πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης

υπολογίζεται η πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα η σύλληψη.

2η Εβδομάδα Κύησης (8η έως 14η Ημέρα)

Πλησιάζει η διαδικασία της απελευθέρωσης του ώριμου ωαρίου από το ωοθυλάκιο δηλαδή η ωορρηξία.

3η Εβδομάδα Κύησης (15η έως 21η Ημέρα)

Μετά από μιά πετυχημένη επαφή σπερματοζωάρια πολιορκούν το ωάριο oocyteέχοντας ταξιδεύσει προς τις σάλπιγγες ακολουθώντας την διαδρομή τραχηλική βλέννα (που λειτουργεί σαν ανσασέρ) --> τράχηλος --> μητρική κοιλότητα --> σάλπιγγες. Ένα σπερματοζωάριο θα τρυπήσει το ωάριο που βρίσκεται στίς σάλπιγγες και θα το γονιμοποιήσει (Τη στιγμή της σύλληψης καθορίζεται το φύλο του μωρού σας χάρη στα χρωμοσώματα Χ και Υ που βρίσκονται στά σπερματοζωάρια του πατέρα. Το ωάριο έχει μόνο Χ χρωμοσώματα. ΧΧ σημαίνει κορίτσι, ΧΥ σημαίνει αγόρι). Δημιουργείται το έμβρυο. Το έμβρυο πολλαπλασιάζεται και τα κύτταρα γίνονται 2, 4, 8, 16, δημιουργώντας τη βλαστοκύστη blastπου φθάνει από τις σάλπιγγες στη μήτρα μετά από ένα ταξίδι 6 ημερών.

4η Εβδομάδα Κύησης (22η έως 28η Ημέρα)

Εμφύτευση της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβρυικού δίσκου.Κάντε test-κυήσεως στο τέλος αυτής της εβδομάδας . Εάν το test είναι θετικό τότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

5η Εβδομάδα Κύησης (29η έως 35η Ημέρα)

Ναυτία, κούραση και ευαισθησία στο στήθος αρχίζουν να ενοχλούν.

Από τον εμβρυικό δίσκο, δημιουργούνται το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα.5

Το εξώδερμα θα εξελιχθεί σε νευρικό ιστό - σύστημα (ο μαέστρος του σώματος) και οι περιφερικοί συνεργάτες του αισθητικοί και ρυθμιστικοί (δέρμα, μαλλιά, αυτιά, μύτη, στόμα, οι ενδοκρινείς αδένες).

Το μεσόδερμα, θα εξελιχθεί στα παρακατω συστήματα: ο σκελετός, οι μύες, τα αγγεία, η καρδιά, το αιμοποιητικό σύστημα και τα όργανα της αναπαραγωγής.

Το ενδόδερμα, θα αναπτύξει τους πνεύμονες, το στομάχι, το ήπαρ,και το ουροποιητικό σύστημα.

 


6η Εβδομάδα Κύησης (36η έως 42η Ημέρα)6

Η καρδιά του εμβρύου έχει αρχίσει να λειτουργεί. Το κεφάλι του έμβρυου αναπτύσσεται (μοιάζει με εξωγήινο τεράστιο κεφάλι με τα μάτια στά πλάγια) με μήκος 4 έως 6 χιλιοστών.


7η Εβδομάδα Κύησης (43η Ημέρα έως 49η Ημέρα)

Στον πρώτο υπερηχογράφημα  ελέγχεται εάν η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτρια και ακούμε για πρώτη φορά την καρδιά του εμβρύου, καθορίζεται ακριβώς η ηλικία της κύησης καθώς και η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Προσοχή σε οποιοδήποτε φάρμακο σας χορηγηθεί.


Ο εμβρυικός σάκος συνεχίζει να μεγαλώνει και στό έμβρυο παρουσιάζονται τα εντυπώματα των άνω άκρων. Αρχίζει η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο μεσω του πλακούντα. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 5-9 χιλιοστών.


8η Εβδομάδα Κύησης (50η έως 56η Ημέρα)

Παρατηρείτε αλλαγές στο στήθος σας, ναυτία, κούραση και δυσκοιλιότητα.

Δημιουργούνται η στοματική και η ρινική κοιλότητα, η παρεγκεφαλίδα, ο σπλήνας,το αυτί και το άνω χείλος. Αρχίζει η διαφοροποίηση των οργάνων (ήπαρ, πάγκρεας, στομάχι, πνεύμονες). Το μήκος του εμβρύου είναι μεταξύ 9-13 χιλιοστών.


9η Εβδομάδα Κύησης (57η Ημέρα έως 63η Ημέρα)

Έχουν αναπτυχθεί ήδη τα δάχτυλα των χεριών του μωρού σας. Το μήκος του φτάνει τα 18 χιλιοστά.


10η Εβδομάδα Κύησης (64η έως 70η Ημέρα)


Οι ναυτίες αρχίζουν να υποχωρούν. Η αύξηση του όγκου του αίματος κατά 40 – 50% φορτίζει το κυκλοφορικό σύστημα. Αρχίστε να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε! Προσοχή όμως… υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ασκήσεων που προσαρμόζονται στην εγκυμοσύνη!

Η νευρομυϊκή αναπτυξη του εμβρύου είναι τέτοια που ξεκινά να κινείται χωρις όμως η κίνητικότητα αυτή να είναι αντιληπτή από εσάς.Φαίνονται τα δάχτυλα των ποδιών του μωρού σας,οι ωοθήκες ή οι όρχεις του εμβρύου ενω όλα τα συστήματα ανπτύσσονται. Η ανάπτυξη των νεφρών ολοκληρώνεται και ουρεί μέσα στο αμνιακό υγρό, ενώ προχωρά και η ανάπτυξη εντέρων, που γίνεται έξω από την κοιλιά του εμβρύου. Αργότερα κλείνονται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 15-22 χιλιοστών.


11η Εβδομάδα Κύησης (71η έως 77η Ημέρα)

Μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Στο υπερηχογράφημα αυτό μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου. Αυξημένο πάχος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down.

Το έμβρυο συνεχίζει την ανάπτυξη του και τα άνω και κάτω άκρα του μωρού σας γίνονται σιγά σιγά εμφανή (τα άνω άκρα του είναι πιο μεγάλα από τα κάτω). Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 19-26 χιλιοστών.

12η Εβδομάδα Κύησης (78η έως 84η Ημέρα)

Ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται δραματικά. Οι ναυτίες υποχωρούν

(για μείωση της πιθανότητας μόλυνσης από τοξόπλασμα το κρέας πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο και τα λαχανικά πολυ καλά ξεπλυμμένα).


Τα οστά αρχίζουν να μεγαλώνουν με την βοήθεια των κινήσεων των μυών που τα περιβάλλουν. Μήκος 5,2 εκατοστά και βάρος περίπου 8 γραμμάρια.

 

Top of Page

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων