ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Μικρό-για-Ηλικία-κύησης Έμβρυο  

"Τα μικρά για την ηλικία κύησης  έμβρυα διατρέχουν μεγαλύτερους περιγεννητικούς κινδύνους" 

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος 

Μικρό-για-Ηλικία-κύησης Έμβρυο

Τα μικρά για την ηλικία κύησης (SGA small for gestational age) έμβρυα αποτελούν μια ανομοιογενή ομάδα που αποτελείται από:

1) έμβρυα που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξής τους (ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, FGR fetal growth retardation) και

2)   έμβρυα που είναι απο την φύση τους μικρά. 

Μικρό για την ηλικία κύησης - SGA αναφέρεται σε  έμβρυο που δεν κατάφερε να βρίσκεται εντός συγκεκριμένων ορίων στίς βιομετρικές μετρήσεις ανάπτυξης ή στό εκτιμώμενο όριο βάρους για μια συγκεκριμένη ηλικία κύησης. 

Τα διάφορα όρια (2,5 ο, 3ο, 5ο, 10ο, 15ο και 25ο εκ.θέσης και 1,0, 1,5 ή 2,0 τυπικές αποκλίσεις κάτω από το μέσο όρο του πληθυσμού) χρησιμοποιούνται για  τις μετρήσεις του εμβρύου. Τα κατώτερα φυσιολογικά όρια που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι η δέκατη εκατοστιαία θέση για την  περιφέρεια της κοιλιας και το εκτιμώμενο βάρος γέννησης. Περίπου το 50-70% των εμβρύων με βάρος γέννησης κάτω από τη δέκατη εκατοστιαία θέση για την ηλικία κύησης είναι απο την φύση τους μικρά, και όσο χαμηλότερη είναι η εκατοστιαία θέση για καθορισμό των μικρών για την ηλικία κύησης , τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης.   Από την άλλη πλευρά, ένα έμβρυο με ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης μπορεί να μην είναι μικρό για την ηλικία κύησης .

Τα μικρά για την ηλικία κύησης  έμβρυα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιγένειας, υποξίας στον τοκετό, νεογνικές νευροαναπτυξιακές επιπλοκές και διαταραχές  και, ενδεχομένως, τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενο) διαβήτη και  υπέρταση στην ενήλικη ζωή. 

Ο λόγος που οι μελέτες για μικρά για την ηλικία κύησης  έμβρυα έχουν δείξει κακή περιγεννητική έκβαση είναι πιθανό να είναι η υψηλή συχνότητα εμφάνισης των εμβρύων με πραγματική ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης  σε αυτήν την ομάδα.  Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των SGA τα τελειόμηνα νεογνά δεν έχουν αισθητα αυξημένη νοσηρότητα ή θνησιμότητα.

 

 

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων