ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

 
Λεξικό όρων

 

Anti-D Δείτε RhD αντιγόνο .
Doppler Μια μέθοδος για τη μέτρηση της ροής του αίματος? Για παράδειγμα, μέσω του ομφάλιου λώρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
RhD αντιγόνο Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια 85% του πληθυσμού. Αυτοί οι άνθρωποι είναι γνωστοί ως RhD (ρέζους) θετικοί. Αν δεν υπάρχει ρέζους παράγοντας στο αίμα, τότε είναι RhD αρνητικοί. 
Α    
Αγγειεκτομή Μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης για τους άνδρες. Η απόφραξη ή αποκοπή στο σωλήνα (σπερματικό πόρο), ο οποίος μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος. 
Αδενομύωση Όταν η ενδομητρίωση εμφανίζεται βαθιά μέσα στο τοίχωμα των μυών της μήτρας.
Αιδοίο  Η περιοχή γύρω από το άνοιγμα του κόλπου. Περιλαμβάνει τα εσωτερικά και εξωτερικά χείλη του κόλπου (τα χείλη του αιδοίου) και την κλειτορίδα .
Αιμόλυση Η καταστροφή με σπάσιμο (λύση) των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος στο σώμα.
Αιμοπετάλια Εξειδικευμένα κύτταρα  αναγκαία για την πήξη του αίματος.
Αιμορραγία Μεγάλη απώλεια αίματος . Μια αιμορραγία μπορεί να συμβεί: μετά από 24 εβδομάδες κύησης (προ του τοκετού αιμορραγία). κατά τον τοκετό (τον τοκετό αιμορραγία). αμέσως  αμέσως μετά τη γέννησή του (μετά τον τοκετό αιμορραγία).μετά τη γέννησή του (μετά τον τοκετό αιμορραγία).
αιμορραγία επιλόχεια  Βαριά απώλεια αίματος μετά την γέννηση του μωρού.
Ακράτεια Όταν ένα άτομο δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της ουροδόχου κύστης και / ή του εντέρου. Προβλήματα με την ακράτεια μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Δείτε επίσης ακράτεια άγχος .
Ακράτεια ούρων από προσπάθεια Ένας όρος που σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή ούρων κατά τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες (για παράδειγμα, αν έχετε βήχα, φτάρνισμα θέση, γέλιο, την άσκηση ή αλλαγή). Συνήθως συμβαίνει γιατί οι μύες που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη είναι πολύ αδύναμοι οι έχουν χαλαρώσει υπερβολικά.
Αμνιακό υγρό Το υδατικό υγρό που περιβάλλει και προστατεύει το έμβρυο στη μήτρα.
Αμνιοπαρακέντηση Μια διαδικασία για την λήψη δείγματος του υγρού που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την 15η εβδομάδα της κύησης, με την εισαγωγή μιας βελόνας μέσα από την κοιλιά στη μήτρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της παρουσίας των συνθηκών, όπως το σύνδρομο Down.
Αμφίχειρη γυναικολογική Πυελική εξέταση Ο έλεγχος να εκτιμηθεί το μέγεθος και τη θέση της μήτρας  και άλλων αναπαραγωγικών οργάνων που να αποκλείουν οποιαδήποτε ανωμαλία ή πρόβλημα.
Αναιμία Αναιμία είναι όταν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας είναι χαμηλότερο από το κανονικό. Μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δύσπνοια, λιποθυμία, πονοκεφάλους και την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα.
Αναισθησία Μορφή της ανακούφισης από τον πόνο.
Αναισθησιολόγος Ένας γιατρός εκπαιδευτεί για τη διαχείριση αναισθησίας.
Αναπαραγωγική ηλικία Ο χρόνος από την έναρξη της εμμήνου ρύσης (εμμηναρχή) μέχρι την εμμηνόπαυση (όταν οι περίοδοι σταματήσουν).
Ανεμοβλογιά Μια ιογενής λοίμωξη (ονομάζεται επίσης ( έρπης  ζωστήρας), ανεμοβλογιάς ή ανεμευλογιάς-ζωστήρα). Εάν μια έγκυος γυναίκα πιάνει ανεμευλογιά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για το μωρό της.
Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας Όταν ο τράχηλος της μήτρας  (ο αυχένας της μήτρας) ανοίγει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, κατά το δεύτερο τρίμηνο , και χωρίς συστολές. 
Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) Μια ορμόνη, που παράγεται από τον πλακούντα , η οποία εμφανίζεται στο αίμα και τα ούρα της γυναίκας, εάν είναι έγκυος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να βοηθήσει ωάρια να ωριμάσουν και να βοηθήσει ένα έμβρυο να διατηρηθεί στην μήτρα .
Ανοσία Προστασία έναντι των μολυσματικών ασθενειών μέσω της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος . Μπορείτε να αποκτηθεί ανοσία στην ασθένεια μέσω της προηγούμενης λοίμωξης ή με το να εμβολιάζονται εναντίον της.
Ανοσοθεραπεία Η θεραπεία για την πρόληψη ή για να αλλαχθεί η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ανοσοποιητικό σύστημα Το σύστημα του οργανισμού που το υπερασπίζεται ενάντια στη μόλυνση, νόσο και εξωγενείς ουσίες.
Αντιβιοτικά Τα φάρμακα για την καταπολέμηση  βακτηριακής μόλυνσης.
Αντιγόνου Μια ουσία στο αίμα που διεγείρει μια αντίδραση τουανοσοποιητικού συστήματος . Δείτε ομάδας αίματος .
Αντιπηκτική αγωγή Η φαρμακευτική αγωγή που μειώνει την πήξη του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.
Αντιρετροϊκών φαρμάκων / θεραπεία / ART Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν τη δράση των ρετροϊών (όπως το ιό HIV / AIDS) και την πρόοδο της λοίμωξης. Δείτε επίσης HAART , τον ιό HIV  και ρετροϊό .
Αντισπασμωδικά φάρμακα Φάρμακα που ανακουφίζειαπό τις συσπάσεις του στομάχου, των εντέρων και της κύστης και της μήτρας ( μήτρα ).
Αντισύλληψη Η πρόληψη της εγκυμοσύνης.
Αντίσωμα Μια πρωτεΐνη στο αίμα που δρα εναντίον του αντιγόνου  σε απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος .
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα Η φαρμακευτική αγωγή που να προλαμβάνει ή μειώνει την φλεγμονή.
Αποβολή Απώλεια της εγκυμοσύνης πριν από τις 23 συμπληρωμένες εβδομάδες.
αποβολή ατελής Μια αποβολή που έχει ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια υπολείμματα ιστού εγκυμοσύνης  μέσα στη μήτρα.
αποβολή επαπειλούμενη Συνεχής Αιμορραγία ή κράμπες σε μια εγκυμοσύνη.
αποβολή παλίνδρομος Η εγκυμοσύνη έχει σταματήσει την ανάπτυξη, αλλά είναι ακόμα μέσα στη μήτρα.
αποβολή τέλεια Όταν όλος ο ιστός της εγκυμοσύνης έχει περάσει και η μήτρα είναι άδειο.
Απόφραξη σαλπίγγων Μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης για τις γυναίκες μέσω μιας επιχείρησης η οποία μπλοκάρει, σφραγίζει ή περικοπτει τις σάλπιγγες . Επίσης γνωστό ως στείρωση .
Αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων Μια εξέταση για τη καταμέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων.
Ασφυξία Γέννησης Όταν ένα μωρό  παρουσιάσει μειωμένο επίπεδο του οξυγόνου γύρω από την στιγμή της γέννησης. Τέτοια μωρά δεν αναπνέουν ή δεν κλαίνε κανονικά ενώ μετά τη γέννηση μπορεί να έχουν χαμηλό καρδιακό ρυθμό.
Αυτοάνοση αντίδραση Μια απάντηση που παράγει αντισώματα  κατά των ίδιων των ιστών του σώματος.
Αυτόματος κολπικός τοκετός Η γέννηση ενός μωρού μέσω του κολπικού καναλιού, χωρίς βοήθεια.
Β    
Βακτήρια Οργανισμοί (τόσο μικροί που είναι ορατοί μόνο μέσα από ένα μικροσκόπιο) που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα είδη της λοίμωξης
Βακτηριακή κολπίτιδα (BV) Μια πολύ συχνή κολπική λοίμωξη που προκαλείται από μια ανισορροπία στα είδη των βακτηρίων στον κόλπο. Προκαλεί πόνο και  παρουσία κολπικών υγρών, και δεν μεταδίδεται σεξουαλικά. Δεν επηρεάζει τους άνδρες.
Βιοψία Μια διαδικασία για την λήψη  μικρού δείγματος ιστού από κάποιο μέρος του σώματος για την εξέταση.
Γ    
Γαστρεντερικού Σχετικά με το στομάχι και το έντερο.
Γαστρεντερίτιδα Η φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων, συνήθως με αποτέλεσμα διάρροια ή εμετό.
Γενετική Σχετικά με, οτι προκαλείται ή που ελέγχεται από γονίδια .
Γενετική συμβουλευτική Ενημέρωση και συζήτηση με κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θα κάνετε εάν ο σύντροφός σας ή ένας στενός συγγενής του βρεθεί να έχει ή να είναι φορέας  μιας κληρονομικής ασθένειας.
Γεννητικά όργανα Τα γεννητικά όργανα: σε μια γυναίκα, ο κόλπος  και το αιδοίο  και σε έναν άνδρα, το πέος και οι όρχεις.
Γεννητικό μπλοκ Ένα τοπικό αναισθητικό ένεση μέσα στον κόλπο.
Γονίδιο Η βασική βιολογική μονάδα των πληροφοριών μέσω των οποίων τα χαρακτηριστικά περνούν από το γονέα στο παιδί. Επίσης, καθορίζει, μεταξύ άλλων, το πώς ο οργανισμός λειτουργεί και πόσο καλά θα καταπολεμά λοιμώξεις.
Γονιμοποίηση Όταν ένα σπερματοζωάριο  διαπερνά ένα ωάριο και σχηματίζει έναέμβρυο . Φυσικό γονιμοποίηση λαμβάνει χώρα σε σάλπιγγες της γυναίκας, αλλά μπορεί να επιτευχθεί έξω από το σώμα με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση. Δείτε εξωσωματική γονιμοποίηση και ART .
Γονιμοποίηση με δότη Η τοποθέτηση του σπέρματος δότη  στο γυναικείο κόλπο ,τράχηλο  ή στη μήτρα  , προκειμένου να επτευχθεί εγκυμοσύνη.
Γονιμότητα Η ικανότητα για να είναι γόνιμο δηλ. να επιτρέψει την σύλληψη και να ολοκληρώσει την αναπαραγωγή με την γέννηση ενός μωρού.
γ-σφαιρίνη (IgG) Μια φυσική ουσία στο αίμα που προστατεύει από ασθένειες και μολύνσεις. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο για την ενίσχυση της ανοσίας.
Δ    
Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) Η μέτρηση που χρησιμοποιείται για να καθορίσει το εύρος του υγιούς σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σας (σε κιλά) με το ύψος σας (σε μέτρα στο τετράγωνο - δηλαδή, το ύψος σας σε μέτρα πολλαπλασιασμένο με τον εαυτό του). Η υγιής κλίμακα του ΔΜΣ είναι μεταξύ 19 και 25.
Διαβήτης Μια κατάσταση που προκαλείται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (ένα είδος σακχάρου) στο αίμα. Η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα σας ελέγχεται από μια ορμόνη  που λέγεται ινσουλίνη.
Διαβήτης κύησης Μια μορφή του διαβήτη που παρουσιάζεται και ενεργοποιείται κατά την κύηση 
Διαθερμία Μια χειρουργική διαδικασία που θερμαίνει και καταστρέφει ιστούς του σώματος ή σταματάει την αιμορραγία. Επίσης γνωστό ως ηλεκτροπηξία.
Διάμεση κυστίτιδα Φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης .
Διαστολή και απόξεση (D & C) Μια μικρή επιχείρηση που ανοίγει την είσοδο της μήτρας (τράχηλος της μήτρας ), προκειμένου να αφαιρέσει ιστό από το τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο ).
Διαστολή και εκκεννωτική απόξεση (D & E) Ένας τύπος χειρουργική άμβλωση  χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούν για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.
Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος Οι υποστηρικτικών δομών του σώματος, που αποτελείται από τους συνδέσμους, τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μυς.
Δίκερως μήτρα (μήτρα) Η μήτρα που μοιάζει με μια καρδιά στο σχήμα της (αντί για το συνηθισμένο σχήμα αχλαδιού).
Δισχιδής ράχη Μια κατάσταση η οποία επηρεάζει το έμβρυο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Δισχιδής ράχη προκαλεί βλάβη στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα.
Δυσμηνόρροια Επώδυνες περιοδοι.
Δυσπαρεύνια Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.
Δυστοκία ώμου Μια κατάσταση κατά τη γέννηση, όταν το κεφάλι του μωρού έχει γεννηθεί, αλλά ένα μέρος του ώμου του έχει κολλήσει πίσω από οστό της λεκάνης της μητέρας, αποτρέποντας τη γέννηση του σώματος του μωρού.
Δωρεά ωαρίων Τα αυγά που δώρισε μια γυναίκα για μια εγκυμοσύνη σε άλλη γυναίκα.
Ε    
Εγκάρσια θέση Όταν το μωρό βρίσκεται οριζόντια μέσα στη μήτρα .
Έγχυση Μια μέθοδος διανομής ένα φάρμακο ή υγρό στην κυκλοφορία του αίματος μέσω μιας βελόνας, με σταθερό ρυθμό κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.
Εισβολή Χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια διαδικασία που περιλαμβάνει την είσοδο στο σώμα.
Εκλαμψία Μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της προεκλαμψίας. Το κύριο πρόβλημα που συνδέεται με προεκλαμψία είναι σπασμοί (επιληπτικές κρίσεις / σπασμούς).
Έκτοπη κύηση Μια εγκυμοσύνη όπου ένα γονιμοποιημένο ωάριο ( έμβρυο ) εμφυτεύεται έξω από την μήτρα  (συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες ).
Έκτρωση Ένας τρόπος για να τελειώνει μια εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας είτε τα φάρμακα ( ιατρική άμβλωση ) ή μια χειρουργική επέμβαση ( χειρουργική έκτρωση ).
Έμβρυο Ένα γονιμοποιημένο ωάριο.
Έμβρυο Ένα αγέννητο μωρό.
Εμβρυουλκός Ομαλά μεταλλικά όργανα που μοιάζουν με μεγάλα κουτάλια ή λαβίδες για να βοηθήσουν στο τοκετό το μωρό.
Εμμηνόπαυση Η χρονική στιγμή μιας γυναίκας που σταματάει η περίοδος, συνήθως περίπου 50 ετών.
Εμμηνος κύκλος Η διαδικασία με την οποία ένα ωάριο αναπτύσσεται κάθε μήνα και προετοιμάζεται το ενδομήτριο για πιθανή εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί,  απορροφείται απο το σώμα και το τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο) αποβάλλεται (αυτό είναι αυτό που είναι γνωστό ως περίοδος ή έμμηνος ρύση) και ο κύκλος αρχίζει ξανά. Ο κύκλος ελέγχεται από ορμόνες . Κατά μέσο όρο ένας κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Μερικές γυναίκες έχουν πιο μικρούς κύκλους, ορισμένοι έχουν μεγαλύτερους.
Εμφύτευση Η διαδικασία μέσω της οποίας ένα έμβρυο  προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας .
Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) Ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε μια βαθιά φλέβα.
ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) Μια μορφή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  που τοποθετεί το σπέρμα στη μήτρα μιας γυναίκας μέσω του τραχήλου .
ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης (IUD) Μια μικρή αντισυλληπτικό συσκευή  που έχει τοποθετηθεί στη μήτρα . Κατασκευασμένο από πλαστικό και χαλκό, έχει ένα ή δύο μαλακά νήματα στο τέλος που κρέμονται από το τράχηλο  στην κορυφή του κόλπου .
Ενδομήτριο Η επένδυση της μήτρας (μήτρα).
Ενδομήτριο σύστημα (IUS) Ένα μικρό σχήμα Τ αντισυλληπτικό συσκευή που έχει τοποθετηθεί στη μήτρα. Κατασκευασμένο από πλαστικό, απελευθερώνει αργά την ορμόνη προγεστερόνη .
Ενδομητρίτιδα Φλεγμονή του βλεννογόνου της μήτρας, προκαλώντας δυσφορία ή πόνο.
Ενδομητρίωση Μια κατάσταση όπου τα κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας (το ενδομήτριο είναι) βρίσκονται αλλού, συνήθως γύρω από τη λεκάνη  και κοντά στη μήτρα.
Ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI) Μια μορφή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  στην οποία ένα μόνο σπερματοζωάριο εγχέεται σε ένα ωάριο.
Ένζυμο Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα που επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό.
Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) Μια τεχνική με την οποία ωάρια συλλέγονται από μια γυναίκα και γονιμοποιούνται με το σπέρμα   ενός άνδρα έξω από το σώμα. Τα  έμβρυα που προκύπτουν  μεταφέρονται στη συνέχεια στη μήτρα. Εάν ένα ή περισσότερα εμφυτευθούν με επιτυχία στη μήτρα αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εγκυμοσύνη.
Επαναλαμβανόμενες αποβολές Όταν μια γυναίκα χάνει τρεις ή περισσότερες εγκυμοσύνες πριν από τις 23 συμπληρωμένες εβδομάδες.
Επιπλοκές Προβλήματα που αναπτύσσονται μετά από μια εγχείρηση, θεραπεία ή ασθένεια.
Επισκληρίδιος Τρόπος αναισθησίας με περιφερειακή ένεση αναισθητικού που θα δοθεί στο χώρο γύρω από τα νεύρα στην πλάτη σας και θα μουδιάσει το κάτω μέρος του σώματος.
Έρπης Μια οικογένεια ιών που προκαλούν μια σειρά από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ανεμοβλογιάς (έρπης ζωστήρας, ή ανεμοβλογιά), επιχείλιος έρπης και έρπητα των γεννητικών οργάνων (έρπης απλός).
Έρπης των γεννητικών οργάνων Μια μόλυνση που προκαλείται από τους ιούς του απλού έρπητα (ο ιός που προκαλεί, επίσης, επιχείλιο έρπη). Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο σε επαφή με το δέρμα με δέρμα. 
Η    
ηβική Η περιοχή γύρω από το οστό στο μπροστινό μέρος της λεκάνης .
Ηλεκτροκαυτηρίαση Βλέπε διαθερμίας .
Ηλικία κύησης Η ηλικία του μωρού στη μήτρα, το οποίο μετράται σε εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας. Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί  40 εβδομάδες  (συνήθως μεταξύ 37 και 41 συμπληρωμένες εβδομάδες.)
Ηπαρίνη Ένας τύπος των αντιπηκτικών φαρμάκων που χορηγείται με ένεση.
Θ    
Θνησιγένεια Όταν ένα μωρό γεννιέται νεκρό μετά την 23η πλήρη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Θρομβοφιλία ανωμαλία στη πήξη του αίματος η οποία τείνει να είναι οικογενής, όπου το αίμα είναι πιο πιθανό να πήξει πιο εύκολα από το συνηθισμένο.
Θρόμβωση Ένας θρόμβος αίματος σε ένα αιμοφόρο αγγείο.
Ι    
Ιατρικη άμβλωση Ένας τρόπος για τον τερματισμό της κύησης με τη χρήση φαρμάκων. 
Ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) Ο HIV πρόκειται για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος , γεγονός που καθιστά δύσκολο να καταπολεμηθούν άλλες λοιμώξεις. HIV μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά (αίμα, σπέρμα, το μητρικό γάλα).
Ιός Ένας μικροοργανισμός που προσβάλλει τα ζωντανά κύτταρα και αναπαράγεται μέσα σέ αυτά. Οι ιοί προκαλούν πολλές λοιμώξεις, από το κοινό κρυολόγημα, η ανεμοβλογιά και η ιλαρά για τον ιό HIV .
Ισχιακή προβολή Όταν η το μωρό προβάλλει στο κατώτερο τμήμα της μήτρας τα ισχία του.
Κ    
Καθαρτικό Φάρμακο για τη ενεργοποίηση της κένωσης των εντέρων.
Καισαρική τομή Μια εγχείρηση για να γενννηθεί το μωρό με την τομή  του κοιλιακού τοιχώματος και της μήτρας. Αυτό μπορεί να γίνει ως  προγραμματισμένη (επιλογής) ή επείγουσα διαδικασία.
καισαρική τομή Επείγουσα  Η καισαρική τομή δεν γίνεται ως μια προγραμματισμένη επέμβαση σε  χρόνο που ορίσθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι συνηθέστεροι λόγοι για την παροχή επείγουσας καισαρικής τομής είναι επειδή ο τοκετός δεν προχωράει κανονικά ή όταν το μωρό δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με τις εφεδρείες του το στρες του τοκετού.
Κανονικό κολπικό έκκριμα διαφανές ή υπόλευκο υγρό που βγαίνει από τον κόλπο ή τον τράχηλο.
Καρδιοτοκογράφημα (CTG) Το μηχάνημα που ανιχνεύει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού και τις συσπάσεις της γυναίκας πριν και κατά τη διάρκεια της γέννησης για να αξιολογήσει την ευημερία του μωρού.
Καρκίνος Τα όργανα και οι ιστοί του σώματος που αποτελείται από μικροσκοπικά δομικά στοιχεία που ονομάζονται κύτταρα. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια των κυττάρων αυτών. Στον καρκίνο τα κύτταρα αλλάζουν την αρχιτεκτονική τους, τη σχέση τους με τα διπλανά τους κύτταρα και αυξάνουν τον ρυθμό του πολλαπλασιασμού τους άναρχα.
Καρυότυπο Η καταγραφή για  το πλήρες σύνολο των χρωμοσωμάτων.
Καρυότυπος Μια διαδικασία για την παραγωγή ενός χρωμοσωμικού χάρτη  χρησιμοποιώντας ένα δείγμα αίματος ή ιστού. Χρησιμοποιείται για να ελέγξει για ανωμαλίες στον αριθμό, τη μορφή ή τη δομή των χρωμοσωμάτων. Αυτές οι ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή δυσλειτουργία.
κεφαλαιμάτωμα Μια μελανιά στο κεφάλι του νεογέννητου προκαλούνται από μια βεντούζα που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει παραδώσει το μωρό.
Κλειτορίς Ένα μικρό όργανο εντός μιας πτυχής του δέρματος στην κορυφή του αιδοίου . Το εξωτερικό τμήμα είναι περίπου το μέγεθος ενός μπιζελιού. Όταν μια γυναίκα διεγείρεται σεξουαλικά διογκώνεται με το αίμα και παράγει τα συναισθήματα της σεξουαλικής ευχαρίστησης όταν διεγείρεται.
Κοιλιά Το μέρος του σώματος μεταξύ του θώρακα και της πυέλου (κοιλιακή περιοχή).
Κοιλιακός Από την κοιλιά .
Κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Κολπική αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη είναι η αιμορραγία προέρχεται από τον κόλπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για οποιοδήποτε λόγο.
Κολπική εξέταση - Εσωτερική Ο έλεγχος να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, η θέση του κόλπου και του τραχήλου  για να αποκλείσει οποιαδήποτε ανωμαλία ή πρόβλημα.
Κολπική καντιντίαση μυκητίαση Μια μόλυνση που προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida albicans . Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα και κνησμό γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων και ασυνήθιστη κολπική έκκριση.
Κολπικό έκκριμα Οποιαδήποτε κολπική έκκριση εκτός της εμμήνου ρύσης.
Κόλπος Ο σωλήνας που οδηγεί από το αιδοίο  στον τράχηλο της μήτρας .
Κορτικοστεροειδή Μια ομάδα ορμονών  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού ή για να μειώσουν τη φλεγμονή. Δείτε επίσης στεροειδή .
Κυοφορία Η περίοδος μεταξύ της σύλληψης και της γέννησης, όταν το έμβρυο  μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα της μητέρας.
Κύστεις Σοκολατοειδείς Κύστες στις ωοθήκες, σε ορισμένες γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση.
Κύστη Το όργανο στην πύελο  η οποία διατείνεται για να αποθηκεύει τα ούρα και μετα να περάσουν μέσα από την ουρήθρα .
Λ    
Λαπαροσκόπηση Μια διαδικασία κατά την οποία ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα μικρό τηλεσκοπικό μικροσκόπιο (που ονομάζεται λαπαροσκόπιο) να εξετάσει ή να λειτουργούν σε τμήμα της κοιλιάς  ή της λεκάνης .
Λαπαροσκοπική διάτρηση των ωοθηκών Μια θεραπεία που χρησιμοποιείται για να ρυθμίσουν την ανωμαλία στις περιόδους σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία ο χειρουργός κάνει μικρή τομή στην κοιλιακή χώρα για να φτάσει τις ωοθήκες της γυναίκας, και στη συνέχεια εφαρμόζει ένα ηλεκτρικό ρεύμα (μια διαδικασία γνωστή ως διαθερμία ) για να θερμάνει και να καταστρέψει ένα μικρό μέρος των ωοθηκών.
Λαπαροτομία Μια χειρουργική διαδικασία μέσα από ένα σχετικά μεγάλο άνοιγμα  στην κοιλιακή χώρα οριζόντιο ή κάθετο (το οποίο είναι μεγαλύτερο από εκείνο που χρησιμοποιείται για λαπαροσκόπηση ) .
Λεκάνη Η περιοχή εντός της οστέινης δομής που περιλαμβάνει τα οστά του ισχίου, στο κάτω μέρος της κοιλιάς .
Λευκά αιμοσφαίρια Γνωστά ως λευκοκύτταρα, είναι τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος του αίματος και του σώματος. Έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.
Λίμπιντο Η σεξουαλική επιθυμία.
Μ    
Μεσαίο τρίμηνο Το μεσαίο στάδιο της εγκυμοσύνης, μεταξύ 13 και 26 εβδομάδων.
Μηνιγγίτιδα Φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) του εγκεφάλου που προκαλείται από έναν ιό ή βακτηρίδια.
Μήτρα Το όργανο μέσα στο οποίο ένα μωρό αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατασκευασμένη από μυς, είναι κούφια, ελαστική και έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός ανάποδου αχλαδιού. Κάθεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης  και του ορθού στη πύελο της γυναίκας.
Μητροσκόπιο Ένα πλαστικό ή μεταλλικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει τα τοιχώματα του κόλπου και να επιτρέψει να φανεό ο τράχηλος της μήτρας.
Μολυσματικές Μολυσματικές συνθήκες είναι εκείνες που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο από μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια ή ιούς.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Μια ειδική μονάδα μέσα σε ένα νοσοκομείο που παρέχει εντατική ιατρική φροντίδα.
Μύες του πυελικού εδάφους Επίπεδα των μυών που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη  και άλλα όργανα στην πύελο .
Μύλη κύηση Μια σπάνια πάθηση κατά την εγκυμοσύνη, κατά την οποία ο πλακούντας δεν αναπτύσσεται ή δεν λειτουργεί κανονικά μέσα στη μήτρα.
Ν    
Νεογνολόγος Ένας γιατρός που ειδικεύεται στη φροντίδα για τα νεογέννητα μωρά.
Νεφρό Τα ανθρώπινα όντα έχουν δύο νεφρούς. Είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος με το φιλτράρισμα και την έκκριση μεταβολιτών και ανόργανων συστατικών από το αίμα και την έκκριση τους, όπως τα ούρα.
Ο    
Οίδημα Διόγκωση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, κυρίως λόγω της «διαρροής» στα υγρά ανάμεσα στα κύτταρα.
Οιστρογόνα Μια γυναικεία ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες, ως μέρος του έμμηνου κύκλου . Ενθαρρύνει ένα αυγό για να ωριμάσει και  διεγείρει την πάχυνση του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας για την προετοιμασία εγκυμοσύνης. Επίπεδα ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.
Οιστρογόνα (οιστρογόνα προηγουμένως) Μια γυναικεία ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες, ως μέρος του έμμηνου κύκλου . Αναγκάζει ένα αυγό να ωριμάσει και  διεγείρει την πάχυνση του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας κατά την προετοιμασία για την εγκυμοσύνη. Επίπεδα ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.
Ολιγοϋδράμνιο Πολύ λίγο υγρό (αμνιακό υγρό) που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα.
Ομάδα αίματος Ομάδα αίματος  καθορίζεται από την παρουσία  δεικτών (γνωστή ως αντιγόνα ή πρωτεΐνες), στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κάθε ομάδα αίματος διαθέτει αντιγόνα , ομάδα Β στο αίμα έχει αντιγόνα Β, ΑΒ Ομάδα αίματος έχει δύο Α και Β αντιγόνα και ομάδα αίματος Ο δεν έχει  αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ομφάλιος λώρος (ομφαλό) Ο σωλήνας που συνδέει το σύστημα του αίματος της μητέρας με το μωρό της (μέσω του ομφαλού) και κόβεται μετά τη γέννηση.
Οξεία Ξαφνική και σοβαρή.
Όργανα αναπαραγωγής Όργανα στο ανδρικό και γυναικείο σώμα που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν την αναπαραγωγή.
Ορθό Το τμήμα του παχέος εντέρου το οποίο αποθηκεύει τα στερεά απόβλητα μέχρι να φύγουν από το σώμα μέσω του πρωκτού.
Ορμόνες Φυσικά απαντώμενες ουσίες, γίνονται από εξειδικευμένα κύτταρα του σώματος, οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες του σώματος. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία. Απαντούμενες ορμόνες περιλαμβάνουν: ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη , γοναδοτροπίνες , η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη , ωχρινοτρόπου ορμόνης , των οιστρογόνων , της προγεστερόνης , της προσταγλανδίνης . Συνθετικές ορμόνες περιλαμβάνουν ορισμένα κορτικοστεροειδή ,προγεστερόνη .
Ορμονοθεραπεία Οι ορμόνες μπορεί να δίνονται ως θεραπεία για νόσο ή να αντικαταστήσουν τις ορμόνες δεν παράγονται από τον οργανισμό. Οι ορμόνες  παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό και ελέγχουν την δραστηριότητα των φυσιολογικών κυττάρων. 
Ούρα υγρά απόβλητα από άχρηστα προϊόντα του σώματος.
Ουρήθρα Ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα αδειάζουν από την ουροδόχο κύστη .
Ουροδυναμική Οι δοκιμές για την εκτίμηση στό πως η κύστη  λειτουργεί.
Π    
Παθολογικό κολπικό έκκριμα  κολπικά υγρά με ανώμαλη οσμή, και χρώμα κίτρινο ή πράσινο . Πρέπει να αξιολογηθουν από  γιατρό.
Παιδίατρος Ένας γιατρός που ειδικεύεται στη φροντίδα των βρεφών, παιδιών και εφήβων.
Παράλυση του Erb Μείωση στην κίνηση και αίσθηση του χεριού του μωρού από βλάβη των νεύρων στο λαιμό του μωρού.
Περίνεο Η περιοχή του δέρματος ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό.
Περινεοτομή Μια τομή που γίνεται στό  περίνεο για να κάνει περισσότερο χώρο για να γεννηθεί το μωρό.
Περίοδος Μια αιμορραγία από τον κόλπο μεταξύ κάθε 3 έως 5 εβδομάδες που αποτελεί μέρος του έμμηνου κύκλου.
Περιτόναιο Ο ιστός που καλύπτει το κοιλιακό τοίχωμα και καλύπτει περισσότερα από τα όργανα στην κοιλιακή χώρα.
Πεσσός Ένα φάρμακο ή συσκευή η οποία τοποθετείται στον κόλπο.
Πλακούντας Ένα όργανο, το οποίο αναπτύσσεται από το έμβρυο στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνδέει το μωρό με το σύστημα της μητέρας και του παρέχει τροφή.Βγαίνει μετά το μωρό (υστεροτοκία)
πλακούντας Προδρομικός  Μια κατάσταση κατά την εγκυμοσύνη, όπου ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει το σύνολο ή μέρος από την είσοδο (τράχηλο) της μήτρας. 
πλακούντας στιφρός (acreta) Όταν ο πλακούντας  βρίσκεται χαμηλά στη μήτρα  κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης και είναι υπερβολικά προσκολλημένος στη μήτρα.
Πνευμονική εμβολή θρόμβος αίματος, ο οποίος διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος όταν κολλήσει στα αγγεία στον πνεύμονα και τα βουλώσει.
Πολλαπλές εγκυμοσύνης Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος με περισσότερα από ένα μωρό σε μια στιγμή, π.χ. δίδυμα, τρίδυμα.
Πολυδράμνιο Πάρα πολύ υγρό (αμνιακό υγρό) που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα.
πολυκυστικές ωοθήκες Ωοθήκες  που έχουν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων στις αρχές του έμμηνου κύκλου.
πολυκυστικών ωοθηκών Το σύνδρομο (PCOS) Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας, γονιμότητα, ορμόνες και πτυχές της εμφάνισής της.Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία. Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν μια γυναίκα έχει δύο από τα ακόλουθα: ακανόνιστες περιόδους ή αμηνόρροια,  υπερτρίχωση ή / και εξετάσεις αίματος που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από το φυσιολογικό ενώ το υπερηχογράφημα δείχνει πολυκυστικές ωοθήκες.
Πρόβλημα γονιμότητας Όταν δεν ήταν σε θέση να συλλάβει ένα μωρό. Προβλήματα γονιμότητας μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες και τις γυναίκες.
Προγεννητικό  Πριν από τη γέννηση.
Προγεσταγόνο Μια συνθετική ορμόνη , παρόμοια με προγεστερόνη . Πήζει τη βλέννα στον τράχηλο της μήτρας , γεγονός που καθιστά δύσκολο για το σπέρμα να εισέλθει στην μήτρα  ή για ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στην μήτρα της.
Προγεστερόνη Μια ορμόνη που παράγεται ως αποτέλεσμα της ωορρηξίας .Επίσης, προετοιμάζει το ενδομήτριο για να καταστεί δυνατή η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωάριου.
Προδρομικός πλακούντας  Μια χαμηλή θέση που βρίσκεται πλακούντας η οποία καλύπτει την είσοδο της μήτρας ( τράχηλος της μήτρας ) εξ ολοκλήρου. 
προεκλαμψία (επίσης γνωστό ως τοξιναιμία) Μια πάθηση που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη, συνδέονται συνήθως με υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα.
προ-εκλαμψία Βαρεία Όταν προεκλαμψία έχει προχωρήσει και  θεραπεία είναι απαραίτητη ή το μωρό  πρέπει να γεννηθεί
Πρόκληση τοκετού Όταν ο τοκετός  ξεκινά με τεχνητά μέσα.
προλακτίνη Μια ορμόνη , που παράγεται από την υπόφυση, η οποία επιτρέπει σε μια γυναίκα την παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Πρόπτωση Μια κήλη, όπου η κύστη , τη μήτρα  ή το έντερο προβάλλει μέσα από το τοίχωμα του κόλπου .
Προσταγλανδίνη Μια ορμόνη  που διεγείρει την σύσπαση της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Συνθετικές προσταγλανδίνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν τοκετό ή στην ιατρική άμβλωση  να τερματίσει μια εγκυμοσύνη.
Πρόωρη αποβολή Όταν μια γυναίκα χάνει την εγκυμοσύνη της κατά τους πρώτους τρεις μήνες.
πρόωρη ρήξη των μεμβρανών Όταν "σπάσουν τα νερά" μιας εγκύου γυναίκας  πριν από 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Πρωκτός Το άνοιγμα του ορθού.
Πρωτεϊνουρία Η πρωτεΐνη στα ούρα.
Πυελικός πόνος (άλγος) Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της λεκάνης.
Ρ    
Ρετροϊός Ένας τύπος του ιού. Ο ιός HIV  είναι ένας ρετρο-ιός. 
Ρήξη των μεμβρανών Ο ιατρικός όρος για το "σπάσιμο των νερών" κατά την εγκυμοσύνη.
Σ    
Σάλπιγγες Το ζευγάρι των κοίλων οργάνων σωληναρίων που εκτείνονται από τη μήτρα και καταλήγουν σε κροσσούς  κοντά στις ωοθήκες . Κάθε μήνα μια ωοθήκη απελευθερώνει ένα αυγό που κινείται προς κάτω από τη σάλπιγγα στη μήτρα. Η σάλπιγγα είναι εκεί όπου το ωάριοθα  γονιμοποιηθεί από το σπέρμα  στην φυσική διαδικασία σύλληψης.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) Μια λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της στενής φυσικής επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ. Με κάποια ΣΜΝ δεν υπάρχουν συμπτώματα, οπότε είναι σημαντικός ο έλεγχος επί υποψίας κινδύνου.
Σπέρμα Το υγρό που περιέχει σπερματοζωάρια .
Σπερματικός πόρος Ο σωλήνας που μεταφέρει το σπέρμα  από τους όρχεις στο πέος.
Σπερματοζωάριο Το ανδρικό αναπαραγωγικό κύτταρο που γονιμοποιεί τα αυγά μιας γυναίκας. Οι άνδρες έχουν συνήθως τα εκατομμύρια των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους.
στείρωση Ένας όρος για τις μόνιμες μεθόδους αντισύλληψης  για τις γυναίκες (δηλ. απόφραξη σαλπίγγων ) και άνδρες (δηλ. βαζεκτομή ).
Στεροειδή Μια ομάδα φυσικών ή συνθετικών ορμονών. Δείτε επίσηςκορτικοστεροειδή .
Στρεπτόκοκκος ομάδας Β (GBS) Ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη σε ένα μωρό. Μπορεί να είναι παρόν στο υγιές δέρμα. Συχνά δεν προκαλεί μόλυνση στη μητέρα, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη (κυστίτιδα), μόλυνση στη μήτρα (ενδομήτριο) και  μόλυνση στο δέρμα (κυτταρίτιδα).
Σύλληψη Μια διαδικασία που αρχίζει με τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από το σπερματοζωάριο και τελειώνει με την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου.
Συμπληρωματική θεραπεία Θεραπείες και θεραπείες που δεν αποτελούν μέρος της συμβατικής ιατρικής. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το βελονισμό, την ομοιοπαθητική και τη φυτοθεραπεία.
Συμφύσεις Ουλώδης ιστός που συνδέει δύο ή περισσότερες δομές του σώματος μαζί.
Σύνδρομο Μια συλλογή από διάφορα σημεία και συμπτώματα που είναι όλα μέρος της ίδιας υποκείμενης παθολογικής κατάστασης.
Σύνδρομο HELLP Μια συνδυασμένη διαταραχή στό ήπαρ και την πήξη του αίματος  η οποία είναι μια επιπλοκή της προεκλαμψίας.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) Η χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζει κοιλιακό πόνο, μετεωρισμό και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως η διάρροια, οι οποίες οφείλονται σε υπερβολική διέγερση ή υπερενεργητικότητα του εντέρου.
Σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS) Μια δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της θεραπείας γονιμότητας, ιδιαίτερα της εξωσωματικής γονιμότητας (IVF). Τα συμπτώματα είναι πρήξιμο της κοιλιάς ή φούσκωμα οφείλεται σε διογκωμένες ωοθήκες, ναυτία και η κατάσταση χειροτερεύει με εμετό.
Σφιγκτήρας του πρωκτού Ο μυς γύρω από τον πρωκτό, που συσπάται για την πρόληψη της εξόδου του περιεχομένου του εντέρου
Τ    
Ταμπόν Ένας σωλήνας από απορροφητικό υλικό, όπως το βαμβάκι, που τοποθετείται στο κόλπο για να απορροφήσει το αίμα της περιόδου.
Ταχυκαρδία Μια ταχυπαλμία, συνήθως ορίζεται ως μεγαλύτερη από 100 παλμούς.
Τεστ εγκυμοσύνης Μια δοκιμή σε δείγμα ούρων ή αίματος για να επιβεβαιωθεί εάν μια γυναίκα είναι έγκυος. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι μια γυναίκα είναι έγκυος. Το τεστ λειτουργεί με την ανίχνευση της παρουσίας μιας συγκεκριμένης ορμόνης της εγκυμοσύνης, γνωστή ως ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HGC).
Τοκετός Γέννηση ενός μωρού και του πλακούντα. Ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί μέσω του κόλπου  ή με καισαρική τομή .
τοκετός Δεύτερο στάδιο του τοκετού Η περίοδος όταν ο τράχηλος έχει διασταλεί πλήρως.
Τοκετός με βεντούζα Ένα μέσο (βεντούζα) που χρησιμοποιεί την αναρρόφηση που επισυνάπτεται με  ένα μαλακό ή σκληρό πλαστικό ή μέταλλο κύπελλο στο κεφάλι του μωρού για να βοηθήσει τον τοκετό του μωρού.
τοκετός πρόωρος Τοκετός που συμβαίνει νωρίτερα από δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία που το μωρό πρόκειται να γεννηθεί. Συνήθως σοβαρό πρόβλημα υπάρχει, εάν αυτό συμβεί πριν από 33 συμπληρωμένες εβδομάδες κύησης.
τοκετός Ρήξη περινέου Δεύτερου βαθμου Ρήξη κατά τη διάρκεια του τοκετού που επηρεάζει τους μυς του περινέου, καθώς και το δέρμα, συνήθως δε απαιτεί ράμματα.
τοκετός ρήξη περινέου Πρώτου βαθμού  Μια μικρή δέρμα βαθιά ρήξη του περινέου κατά τον τοκετό οι οποίες συνήθως επουλώνονται φυσικά.
τοκετός ρήξη περινέου τετάρτου βαθμού Ρήξη κατά τη διάρκεια του τοκετού η οποία εκτείνεται στο πρωκτικό κανάλι, καθώς και στου ορθού (βαθύτερα στον πρωκτό).
τοκετός Ρήξη περινέου Τρίτου βαθμού Ρήξη στη διάρκεια του τοκετού που εκτείνεται προς τα κάτω από το τοίχωμα του κόλπου και περίνεο στο σφιγκτήρα του πρωκτού, το μυ που ελέγχει τον πρωκτό.
Τοκετός Στάδια Τα στάδια του τοκετού. Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια: Πρώτο, δεύτερο και τρίτο.
Τοκόλυση Θεραπείες για την καθυστέρηση έναρξης τοκετού ή ανάσχεση της εξέλιξης ενός πρόωρου τοκετού
Τοξιναιμία Δείτε προ-εκλαμψία .
Τραυματισμός του βραχιόνιου πλέγματος Βλάβη των νεύρων στο λαιμό του μωρού.
Τράχηλος της μήτρας Η είσοδος ή το λαιμό της μήτρας , στην κορυφή του κόλπου .
Τρίμηνο Μια τρίμηνη χρονική περίοδο. Εγκυμοσύνη χωρίζεται σε τρία τρίμηνα: Πρώτο τρίμηνο - θα ανέλθει σε περίπου 13 εβδομάδες Δεύτερο τρίμηνο - σε περίπου 13 έως 26 εβδομάδες Τρίτο τρίμηνο - περίπου 27 με 40 εβδομάδες.
Υ    
υπερηχογράφημα Διακοιλιακό  Η υπερηχογραφική σάρωση με ηχοβολέα που κινείται σε όλη την κοιλιά .
υπερηχογράφημα Διακολπικό Ένα υπερηχογράφημα  όπου ο ηχοβολέας τοποθετείται στο εσωτερικό του κόλπου .
Υπέρηχος Υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για να παρέχουν εικόνες του σώματος, τους ιστούς και τα εσωτερικά όργανα.
Υπερπρολακτιναιμία Μια διαταραχή της υπόφυσης που παράγει υψηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο της ορμόνης προλακτίνης. Μπορεί να προκαλέσει τις ανώμαλες περιόδους και προβλήματα γονιμότητας.
Υπέρταση Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή / τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) Θεραπείες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να συλλάβουν με άλλους τρόπους εκτός από τη σεξουαλική επαφή. Δείτε επίσης:ενδομήτρια σπερματέγχυση , εξωσωματική γονιμοποίηση ,ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος , γονιμοποίηση δότη .
Υποβοηθούμενη γέννηση  Όταν ένα μαιευτήρας  χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία για να  βοηθήσει  να γεννήσει το μωρό κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου του τοκετού, όταν ο τράχηλος έχει διασταλεί πλήρως.
Υπογονιμότητα Όταν ένα ζευγάρι αποτυγχάνει να συλλάβουν μετά την τακτική (που ορίζεται ως δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα) σεξουαλική επαφή για περισσότερο από ένα χρόνο.
Υποθάλαμος Μια μικρή δομή στη βάση του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις λειτουργίες του, όπως η θερμοκρασία του σώματος και την όρεξη και διεγείρει την υπόφυση και άλλους αδένες για έκκριση ορμονών.
Υπόταση Χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Υπόφυση Ο αδένας του εγκεφάλου που παράγει ορμόνες .
Υστερεκτομή Μια επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας , πραγματοποιείται μέσω της κοιλιάς (κοιλιακή υστερεκτομή) ή του κόλπου  (κολπική υστερεκτομή). Οι ωοθήκες μπορούν να αφαιρεθούν κατά τον ίδιο χρόνο, εάν είναι απαραίτητο.
Υστεροσαλπιγγογραφία (ΥΣΓ) Μια ακτινογραφία των σαλπίγγων  ή της μήτρας , χρησιμοποιώντας υγρό εγχέεται μέσω του τραχήλου  (η είσοδος της μήτρας).
Υστεροσαλπιγγο--υπερηχογράφημα με αντίθεση Μια εξέταση με υπερήχους των σαλπίγγων  ή της μήτρας , χρησιμοποιώντας υγρό που εγχέεται μέσω του τραχήλου  (η είσοδος της μήτρας).
Υστεροσκόπηση Μια διαδικασία για να εξετάσει τη μήτρα  μέσω ενός μικρού τηλεσκοπικό μικροσκόπιο (ονομάζεται υστεροσκόπιο) που περνά μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας .
Υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία (HAART) ή (ART) Σύντομη για υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία, ένας συνδυασμός από τρία ή περισσότερα είδη των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ατόμων με τον ιό HIV, που δρα αναστέλλοντας τη δράση του ιού και την πρόοδο της λοίμωξης.
Φ    
Φάρμακα γονιμότητας Η φαρμακευτική αγωγή για να διεγερθούν οι ωοθήκες και χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας για την υπογονιμότητα.
Φλέβα Ένα αιμοφόρο αγγείο που φέρνει αίμα προς την καρδιά.
Φλεβική θρόμβωση Ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε μια φλέβα.
Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) Μια μόλυνση στη μήτρα, σάλπιγγες και / ή λεκάνη που προκαλείται από λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια  και η βλεννόρροια. Μπορεί να προκαλέσει ουλές, συμφύσεις ή απόφραξη των σαλπίγγων και προβλήματα στη γονιμότητα. 
Φολικό οξύ βιταμίνη απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου ενός μωρού να γεννηθεί με έλλειμμα του νευρικού σωλήνα (δισχιδής ράχη).Μια γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει φυλλικό οξύ (400 μικρογραμμάρια) 3 μήνες πριν από τή συλληψη και για 12 εβδομάδες αφότου μείνει έγκυος.
Φυσιοθεραπεία Ειδικές ασκήσεις και σωματική άσκηση για τη βελτίωση των λειτουργιών του σώματος.
Χ    
Χειρουργική άμβλωση Ένας τύπος άμβλωσης με όργανα αναρρόφησης ή D & E  για να διακοπεί μια εγκυμοσύνη και να αφαιρεθούν οι ιστοί της. 
χλαμμύδια Chlamydia trachomatis Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενο βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο ή το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Χλαμύδια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Και οι δύο σύντροφοι απαιτούν θεραπεία.
Χοληστερίνη Η χοληστερόλη είναι το όνομα για μια ομάδα των λιπιδίων του αίματος. Περιλαμβάνει LDL ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών, η οποία είναι «κακή» χοληστερόλη. HDL, ή λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας που είναι «καλής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων (TG). Το υψηλό επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εμμέσως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
χοριοαμνιονιτις Μια μόλυνση μέσα στη μήτρα  στις μεμβράνες (που ονομάζεται χόριο και άμνιο) που περιβάλλουν το αμνιακό υγρό.
Χρόνια Κάτι που εξακολουθεί να υφίσταται ή να συνεχίζεται για τουλάχιστον έξι μήνες.
χρωμοσώματα Οι γενετικές  δομές στο εσωτερικό των κυττάρων που περιέχουν το DNA μας (το υλικό που μεταφέρει γενετικές πληροφορίες).Ένα φυσιολογικό κύτταρο περιέχει 46 χρωμοσώματα. Δείτε επίσης γονίδιο .
Χρωμοσωμική ανωμαλία Όταν υπάρχει ένα διαφορετικό αριθμός ή διάταξη του χρωμοσωμικού υλικού από το σύνηθες  στα κύτταρα.
Ω    
Ωκυτόκια Φάρμακα που διεγείρουν τη μήτρα να συσπάται.
Ωοθήκες Ένα ζευγάρι οργάνων (κάθε μία στο μέγεθος ενός αμυγδάλου) της πυέλου στη γυναίκα. Παράγουν ωοθυλάκια μέσα στά οποία αναπτύσσονται τα ωάρια.
Ωοθυλάκιο Ένα μικρό σάκος στην ωοθήκη , στον οποίον αναπτύσσεται το ωάριο.
Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) Μια εκ των γοναδοτροπινών ορμονών  που παράγονται από την υπόφυση. Διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων  στη γυναίκα στη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου  και ρυθμίζει το σπέρμα και τη λειτουργία ορμονών στους άνδρες.
Ωορρηξία Η διαδικασία με την οποία οι ωοθήκες παράγουν και απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα. Η ωορρηξία πραγματοποιείται συνήθως γύρω από 10-16 ημέρες πριν την περίοδο.
Ωριμότητα Μεταξύ 37 και 42 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) Μια εκ των γοναδοτροπινών ορμονών  που παράγονται από την υπόφυση. Είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση της ωορρηξίας .

Back to Top

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων