ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

κολπικές εκκρίσεις

διαβάστε επίσης: τεστ ΠαπανικολάουΚονδυλώματα (HPV) - αυξημένα κολπικά υγρά (ξένο άρθρο)

"οι αυξημένες εκκρίσεις πρέπει να ελεγχονται"

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος
 

κολπικές εκκρίσεις

 

Γιατί εμφανίζονται και πότε χρειάζεται θεραπεία

 

Πότε είναι φυσιολογικές οι εκκρίσεις;

Το εσωτερικό του κόλπου, όπως άλλωστε και το εσωτερικό του στόματος και των ρουθουνιών, καλύπτεται από ένα βλεννογόνο υμένα, έναν τύπο ιστού του σώματος που παράγει υγρασία.

Έτσι, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια υγρασία (στο εσώρουχο σας) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εκκρίσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, και είναι απαραίτητες για την κανονική και φυσιολογική λειτουργία της γενετήσιας περιοχής. Η ποσότητα κολπικού εκκρίματος διαφέρει κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Ακόμη και υψηλές ποσότητες εκκρίματος είναι φυσιολογικές, και μια μειωμένη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει κολπικά προβλήματα, τραυματισμούς και μολύνσεις.

Τι χρειάζονται οι εκκρίσεις;

Οι κολπικές εκκρίσεις παρέχουν την υγρασία που χρειάζεται ο βλεννογόνος υμένας του κόλπου για να μην ξεραθεί. Εξασφαλίζουν ότι η φυσική κολπική μικροχλωρίδα (βακτήρια) διατηρεί την ισορροπία της και λειτουργεί ως φράγμα κατά άλλων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Διατηρούν την ισορροπία στο ρΗ του κόλπου (που είναι απαραίτητη για την αποφυγή λοιμώξεων) και λειτουργούν επίσης ως λιπαντικό που κάνει την ερωτική επαφή πιο ευχάριστη.

 

 

 

Φυσιολογική αύξηση των εκκρίσεων

 

Οι περισσότερες γυναίκες παράγουν σημαντικά περισσότερες εκκρίσεις γύρω στη μέση του μηνιαίου κύκλου τους, συνήθως περίπου δύο εβδομάδες μετά την αρχή της περιόδου. Αυτή η αύξηση συμπίπτει με την ωορρηξία, την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Κατά την ωορρηξία παράγεται περισσότερο και πιο ρευστό έκκριμα. Η βιολογική αιτία για αυτό είναι ότι το πιο ρευστό έκκριμα επιτρέπει στο αντρικό σπέρμα να ταξιδέψει ταχύτερα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες γονιμοποίησης. Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την αυξομείωση του εκκρίματος για να εντοπίζουν τις γόνιμες μέρες τους.

Κατά την εγκυμοσύνη υπάρχει συχνά αύξηση εκκρίματος, και συνήθως αυτό γίνεται αρκετά πηκτό. Το φαινόμενο ονομάζεται λευκόρροια και προκαλείται από το αυξημένο επίπεδο οιστρογόνου κατά την εγκυμοσύνη. Ο σεξουαλικός ερεθισμός διεγείρει επίσης διάφορους αδένες, οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν υγρά που λιπαίνουν τον κόλπο, ως προετοιμασία για τη συνουσία. Το φυσιολογικό έκκριμα είναι γενικά καθαρό και απαλό, και έχει μια ελαφρά γλυκιά μυρωδιά, καθόλου δυσάρεστη.

 

 

Μη φυσιολογική αύξηση εκκρίσεων

Ένα μη φυσιολογικό έκκριμα μπορεί να εμφανίζει αλλαγή στο χρώμα, την πυκνότητα ή την ποσότητα, ή μπορεί να μυρίζει, να δημιουργεί κνησμό (φαγούρα) ή ερεθισμό. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να διερευνηθούν από γιατρό για να βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά ή να ξεκινήσει θεραπεία αν χρειάζεται.

 

Μεταβολές στο έκκριμα μπορούν να προκληθούν επίσης από κολπικές λοιμώξεις

Συχνές λοιμώξεις είναι μεταξύ άλλων:

 

Τριχομονάδες:

ένα μικροσκοπικό παράσιτο που μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Μπορούν να το πάθουν και οι άντρες, εκείνοι όμως σπάνια παρουσιάζουν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: φαγούρα, ερεθισμό, αίσθημα καύσου στον κόλπο, και αφρισμένο, δύσοσμο έκκριμα που διαφέρει σε χρώμα.

 

Γονόρροια:

βακτηριακό νόσημα μεταδιδόμενο

με την ερωτική επαφή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ελαφρώς λευκό, πράσινο ή καφετί έκκριμα.

 

Βακτηριακή κολπίτιδα (Gardnerella):

ένας μικροσκοπικός οργανισμός που συνήθως ζει στον κόλπο χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, και αυτό θα χρειαστεί θεραπεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: γκριζόλευκο έκκριμα με έντονη οσμή ιχθύος, κνησμό (φαγούρα), ενόχληση, και προβλήματα στην ούρηση.

Χλαμύδια:

νόσημα που μπορεί να μεταδοθεί και σεξουαλικά και να προκαλέσει συμπτώματα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη ή προβλήματα γονιμότητας αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: υδαρό, και κάποτε δύσοσμο έκκριμα, καθώς και πόνο κατά την ούρηση.

 

 

Μυκητίαση:

ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που το προκαλεί ο μύκητας Candida . Ο μύκητας αυτός υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα γιατί άλλα φυσιολογικά βακτήρια τον κρατάνε υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν αυτά τα φυσιολογικά κολπικά βακτήρια μειωθούν (παραδείγματος χάριν λόγω λήψης αντιβιοτικών) ο μύκητας μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει συμπτώματα. Οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που πάσχουν από διαβήτη έχουν συχνά μυκητίαση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: παχύ λευκό έκκριμα (που μπορεί να μοιάζει με γαλοτύρι), ερεθισμό και φαγούρα στην περιοχή γύρω από τον κόλπο, και ενόχληση κατά την ούρηση και την ερωτική επαφή. Υπολογίζεται ότι το 75% των γυναικών παθαίνουν μία κολπική μυκητίαση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδρούν στη φυσιολογική κολπική μικροχλωρίδα, εκθέτοντας τις γυναίκες στον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων, όμως η αιτιακή σχέση μεταξύ τους δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Οι κολπικές λοιμώξεις συμβαίνουν όταν υπάρχουν μεταβολές στη φυσιολογική μικροχλωρίδα, ενώ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Παράγοντες συμπεριφοράς μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων. Η ελλιπής κολπική υγιεινή, οι υπερβολικές κολπικές πλύσεις, οι πολλοί μολυσμένοι σεξουαλικοί σύντροφοι, καθώς και ορισμένες σεξουαλικές πρακτικές ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κολπικών λοιμώξεων. Άλλοι παράγοντες όπως η λήψη αντιβιοτικών, οι ορμονικές μεταβολές, η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων.

 

 

Τι να κάνετε σε περίπτωση λοίμωξης

Αν πιστεύετε ότι ίσως έχετε κάποια λοίμωξη, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας ή επισκεφτείτε μια κλινική. Οι κολπικές λοιμώξεις είναι πολύ διαδε¬δομένες και δεν πρέπει να σας ανη¬συχούν ή να σας δημιουργούν αμηχανία.

Μπορούν όλες να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά σκευάσματα (με τη μορφή υπόθετων, κρέμας ή σε δισκία) που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας. Οι κολπικές λοιμώξεις μπορούν να μεταφέρονται εναλλάξ μέσα στο ζευγάρι παρόλο που μερικές φορές μόνο ο ένας παρουσιάζει συμπτώματα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να χορηγηθεί θεραπεία και στους δύο συντρόφους. Αν οι λοιμώξεις δεν αντιμετωπιστούν αμέσως, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερο σοβαρά προβλήματα αργότερα, για αυτό είναι καλύτερα να τις αντιμετωπίζετε με την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων.

 

Είναι μια υγιεινή συνήθεια να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω μετά την τουαλέτα για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων από το έντερο προς τον κόλπο. Αποφεύγετε τα αρωματικά σαπούνια γιατί μπορεί να ερεθίσουν τον ευαίσθητο κολπικό ιστό και να τον κάνουν περισσότερο ευάλωτο σε μολύνσεις. Μη χρησιμοποιείτε ταμπόν για την απορρόφηση του κολπικού εκκρίματος γιατί μπορούν να ξηράνουν τον κόλπο και να σας κάνουν πιο ευάλωτη σε κολπικές λοιμώξεις.

 

Συχνές ερωτήσεις και μύθοι

«Τι προκαλεί τις μολύνσεις;»

Ορισμένες γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μεταβολές της κολπικής χλωρίδας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούν ορισμένα διαλύματα πλύσης, φάρμακα ή ορμόνες. Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μόλυνσης. Υπάρχει επίσης υψηλότερος κίνδυνος κολπικής μυκητίασης κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, όπως και κατά την εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονικών μεταβολών που σημειώνονται.

 

«Τα σερβιετάκια προκαλούν κολπική μόλυνση και μπορούν

να επιδεινώσουν μια υπάρχουσα κολπική μόλυνση;»

Όχι. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στα σερβιετάκια και τις κολπικές μολύνσεις. Κλινικές μελέτες με γυναίκες που χρησιμοποιούν σερβιετάκια καθημερινά επιβεβαίωσαν ότι η φυσιολογική κολπική μικροχλωρίδα δεν επηρεάζεται από τη χρήση τους.

μαζί με ένα καινούργιο μωρό

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων