ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

τροφοβλαστική νόσος Κύησης (GTD)

"Εάν έχετε μια μύλη κύηση μπορεί να εμφανιστούν άτυπη ή βαριά αιμορραγία από τον κόλπο, ή υπερβολικός αριθμός πρωινών εμέτων  (υπερέμεση).    Η μήτρα μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη από τη μαία ή το γιατρό σας απ'ότι  θα περίμενε κανείς στην αρχή της εγκυμοσύνης.   Λιγότερο συχνά, μπορεί να αναπτύξουν υψηλή  αρτηριακή πίεση, τα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου θυροειδή αδένα ή κοιλιακό άλγος λόγω μεγάλων κύστεων ωοθηκών"

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος

τροφοβλαστική νόσος Κύησης (GTD)


 

Η τροφοβλαστική νόσος Κύησης (GTD) είναι μια ομάδα παθήσεων που συμβαίνουν όταν μια εγκυμοσύνη δεν αναπτυχθεί σωστά και περιλαμβάνει την πλήρη και την μερική μύλη κύηση.  Μερικές φορές μια μύλη κύηση μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη μορφή της τροφοβλαστική νόσου Κύησης γνωστή ως τροφοβλaαστική νεοπλασία κύησης (GTN)που  είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση.  Για περίπου κάθε 700 κυήσεις που τελειώνουν με ένα ζωντανό μωρό, θα υπάρξει μια εγκυμοσύνη που αναπτύσσει GTD.

 

 

Μύλη κύηση είναι ο πιο κοινός τύπος της τροφοβλαστικής νόσου Κύησης .

Σε μια υγιή εγκυμοσύνη, ένα έμβρυο αναπτύσσεται όταν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο και το γενετικό υλικό από κάθε γονέα καταλήγει στην παραγωγή ενός εμβρύου που έχει μισά από τα γονίδιά του από τον κάθε γονέα.  Η μύλη κύηση δεν είναι φυσιολογική από τη στιγμή της σύλληψης ως αποτέλεσμα της έλλειψης ισορροπίας στον αριθμό των χρωμοσωμάτων που παρέχονται από τη μητέρα και τον πατέρα.

Υπάρχουν δύο τύποι  μύλης:

  • Πλήρης μύλη εμφανίζεται συνήθως όταν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα ωάριο που δεν έχει γενετικό υλικό μέσα - δηλαδή ένα «κενό» αυγό, οπου στη συνέχεια ακολουθεί διπλασιασμός των χρωμοσωμάτων εντός του γονιμοποιημένου ωάριου που πλέον έχει φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, αλλά όλα έχουν προέλθει από τον πατέρα.  Πλήρης μύλη μπορεί επίσης να συμβεί όταν δύο σπερματοζωάρια γονιμοποιήσουν ένα 'κενό' ωάριο.

  • Μερική μύλη συμβαίνει όταν δύο σπερματοζωάρια γονιμοποιήσουν ένα φυσιολογικό ωάριο και η ανάπτυξη της εγκυμοσύνης έχει στη συνέχεια τρία σετ χρωμοσωμάτων ή περισσότερα.   Σε μια μερική μύλη, εμφανίζονται με υπερηχογράφημα συνήθως κάποια πρώιμα σημάδια της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά είναι πάντα ανώμαλη και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μωρό.

GTD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σε γυναίκες ασιατικής καταγωγής, οι έφηβοι και οι γυναίκες άνω των 40 ετών.

   Σε μια μύλη κύηση μπορεί να εμφανιστούν άτυπη ή βαριά αιμορραγία από τον κόλπο, ή υπερβολικός αριθμός πρωινών εμέτων  (υπερέμεση).   Η μήτρα μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη απ'ότι θα ήταν αναμενόμενο για την ηλικία της εγκυμοσύνης.  Λιγότερο συχνά, μπορεί να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, τα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου θυροειδή αδένα ή κοιλιακό άλγος λόγω μεγάλων κύστεων ωοθηκών.

Επί υποψίας μύλης κύησης, θα πρέπει να ακολουθήσει έλεγχος με υπερηχογράφημα.   Στη πλήρη μύλη κύηση, δεν υπάρχει έμβρυο μέσα στο σάκο της κύησης και μπορεί να υπάρχουν άλλες ενδείξεις που υποδηλώνουν την παρουσία μιας μύλης κύησης.   Ο υπέρηχος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση μερικής μύλης κύησης, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστη εξέταση όσο στην περίπτωση της πλήρους μύλης κύησης.

Η μέτρηση της ποσότητας της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) της ορμόνης της εγκυμοσύνης στο αίμα, μπορεί επίσης να εγείρει την υποψία ότι για μύλη εγκυμοσύνη.   Συνήθως, τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι πολύ υψηλότερα από ό, τι θα αναμενόταν σε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Η μύλη κύηση μπορεί επίσης να βρεθεί σε υλικο αποβολής.

  

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει έμβρυο σε πλήρη μύλη κύηση, η κατάσταση αυτή δεν οδηγεί στη γέννηση ενός μωρού.  Σε μια μερική μύλη κύηση, μπορεί να υπάρχει έμβρυο ορατό, αλλά δεν αναπτύσσεται σωστά και δεν μπορεί να επιβιώσει.

Σπάνια, μια μύλη κύηση μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα από τα δίδυμα.  Οι προοπτική για μια τέτοια εγκυμοσύνη δεν είναι καλή, με μόνο 1 στις 4 να τελειώνει με ένα ζωντανό μωρό. Η  αποβολή και η πιθανότητα πρόωρου τοκετού είναι κοινά σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Η προτιμώμενη θεραπεία για την πλήρη μύλη κύηση είναι η απόξεση.   Κατά τη διάρκεια της απόξεσης, ο τράχηλος είναι διεσταλμένος και με μια συσκευή αναρρόφησης αφαιρούνται όλοι οι μη φυσιολογικοί σχηματισμοί ιστού από μέσα από την μήτρα. 

Μια απόξεση είναι επίσης η προτιμώμενη μέθοδος για την αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης, όταν είναι παρούσα μερική μύλη κύηση.  Ωστόσο, μερικές φορές το έμβρυο σε μια μερική μύλη κύηση είναι πολύ μεγάλο για να απομακρυνθεί με εγχείρηση και μπορεί να χρειαστεί να προκληθεί μια αποβολή με φαρμακευτική αγωγή. 

Εάν το αίμα είναι ομάδα Rhesus αρνητικό θα πρέπει να χορηγηθεί αντι-D για την πρόληψη ανάπτυξης αντισωμάτων στο αίμα, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν τα κύτταρα του αίματος σε οποιαδήποτε μελλοντικα μωρά.

Μετα την αντιμετώπιση πρέπει να χρησιμοποιηθούν μηχανικές μέθοδοι αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό, διάφραγμα) μέχρι τα επίπεδα της hCG να επανέλθουν στα φυσιολογικά.

Μόλις τα επίπεδα της hCG  είναι φυσιολογικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλα τα είδη της ορμονικής αντισύλληψης συμπεριλαμβανομένου του συνδυασμένου αντισυλληπτικου χαπιού.  Δεν πρέπει να τοποθετηθεί ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης  μέχρι τα επίπεδα της hCG να  επιστρέψουν στο φυσιολογικό, καθώς είναι πιο πιθανό μετά από μια μύλη εγκυμοσύνη να προκαλέσουν διάτρηση της μήτρας .

Δεν πρέπει να ακολουθήσει νέα κύηση για περίπου έξι μήνες.

 

Ο κίνδυνος να συμβεί και  πάλι μύλη κύηση είναι 1 στα 80.     Αυτό σημαίνει ότι για πάνω από 98 από 100 (98%) γυναίκες, την επόμενη εγκυμοσύνη τους δεν θα είναι μύλη κύηση.


 

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων