ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

διαβάστε επίσης: Ανάλυση αιτίων- θεραπειών - εξωσωματική γονιμοποίηση - Καθ'έξιν αποβολές

 

 

 

 

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ-ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ

 

 

 

Η υπογονιμότητα είναι κατάσταση που απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό ζευγαριών. Οι στατιστικές αναφέρουν ποσοστό 10-15%. Μερικές φορές το πρόβλημα αυτό είναι πλασματικό γιατi μπορεί να απασχολεί ζευγάρια τα οποία όμως δεν καλύπουν τον ορισμό τnς uπογονιμότητας-στειρότητας. 

Υπογόνιμο είναι το ζευγάρι που δεν αναφέρει κύηση σε διάστημα ενός έτους κατά τό οποίο υπήρχαν τακτικές, ελεύθερες (δηλ. δεν ελαμβάνετο κάποιο αντισυλληπτικό μέτρο), φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις.

Η αιτιολογία και η έρευνά της αφορά. το ζευγάρι.

Οι στατιστικές έχουν δεξει οτι σε ποσοστό 40% των ζευγαριών υπεύθυνος για την υπογονιμότητα ειναι ο άνδρας και για το υπόλοιπο 60% υπεύθυνη είναι η γυναίκα. Απαραίτητη λοιπόν είναι η έρευνα να μην περιορίζεται στον ένα εκ των δύο (που δυστυχώς στο παρελθόν αφορούσε μόνο την γυναίκα), αλλά να συμπεριλαμβάνει τέτοιες εξετάσεις που να ολοκληρώνουν τον έλεγχο εξ' ίσου και στούς δύο συντρόφους.

Η πιό συχνά εξέταση που ζητείται από τον άνδρα, μετά την κλινική εξέταση και την λήψη ιστορικού, είναι το σπερμοδιάγραμμα. Με αυτό ελέγχουμε την επάρκεια του σπέρματος του συζύγου σε χαρακτηριστικά όπως ο όγκος η σύσταση, το χρώμα, η ιδιάζουσα οσμή, η ρευστοποίηση του εκσπερματίσματος, ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή αξιολόγηση του σπέρματος είναι η τήρηση αυστηρών και συγκεκριμένων κανόνων που αφορούν την λήψη, την μεταφορά, και την διατήρηση του (αποχή απο επαφή, Θερμοκρασία και χρόνος μεταφοράς)

(Υπενθυμίζεται οτι, γιά να επιτευχθεi γονιμοποίηση και επομένως κύηση, απαραίτητα στοιχεία είναι η ύπαρξη ενός ωαρίου που είναι το γεννητικό κύτταρο της γυναίκας και ενός σπερματοζωαρίου που είναι το γεννητικό κύτταρο του άνδρα)

Τονίζεται ιδιαιτερα οτι επειδή η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τούς όρχεις δεν είναι σταθερή, κάθε προβληματικό αποτέλεσμα σπερμοδιαγράμματος πρέπει να επιβεβαιώνεται με επαναληπτική εξέταση που γίνεται μετά από διάστημα περίπου 2-3 μηνών. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της αρχικής ή της επαναληπτικής εξέτασης σπέρματος και την αξιολόγηση τους παραγγέλλονται άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις για περαιτέρω ανατομικό, μικροβιακό ή ορμονικό έλεγχο και αποφασίζεται η κατάλληλη αντιμετώπιση κατα περίπτωση.

Στήν γυναίκα, επειδή υπεισέρχονται περισσότεροι παράγοντες οι οποίοι δυνατόν να επηρεάσουν την πολύπλοκη διαδικασία της γονιμότητας, ο έλεγχος που απαιτείται είναι πολλαπλός.

Οι αιτίες που αναζητούμε αφορούν: 

α) την ανατομική ακεραιότητα της οδού που ακολουθούν τα σπερματοζωάρια για να συναντήσουν τό ωάριο και να το γονιμοποιήσουν, 

β) τηv ακεραιότητα τον σκέλους το οποίο αφορά την εύρυθμη και συντονισμένη ορμονική λειτουργία που καταλήγει στην παραγωγή και απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου ικανού να γονιμοποιηθεί 

γ) την ποιότητα και ποσότητα τnς τραχηλιχής βλέννας 

δ) τηv αλληλεπίδραση της τραχηλιχής, βλέννας με τα σπερματοζωάρια, η οποία είναι απαραiτητη γιά την ενεργοποhσn των αποθηκευμένων α αυτήν σπερματοζωαρίων και

ε) σε ωρισμένες περιπτώσεις όπου οι προηγούμενες εξετάσεις είναι φυσιολογικές ή απαιτείται επιβεβαιωση υποψιών ανατομικής αιτιολογίας υπογονιμότητας που τέθηκαν απο τις προηγηθείσες εξετάσεις, ο έλεγχος συμπληρώνεται με άμεση επισκόπηση των εσωτερικών γεννnτικών οργάνων και της κοιλιακής κοιλότητας (λαπαροσκόπηση- υστεροσκόπηση).

Οι αιτίες επομένως δυνατόν να εστιάζονται στόν τράχηλο (10%), την ενδομητρική κοιλότητα (5%), τις σάλπιγγες (25%) ή τίς ωοθήκες (20%) με ή χωρίς ανάμειξη άλλων ανώτερων ορμονικών ή νευροορμονικών κέντρων.

 

Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με την χρήση μεμονωμένων φαρμάκων ή συνδυασμού αυτών μεταξύ τους καί με μεθόδους υποβοηθούμενης γονιμότητας Πιό σπάνια n λύσn δίνεται με την εκτέλεση χειρουργικής ή μικροχειρουργικής επεμβάσεως (λαπαροτομικής ή λαπαροσκοπικής)

Στίς γυναίκες εκείνες όπου ανακαλύπτεται μη αναστρέψιμη καταστροφή των σαλπίγγων ή ακόμη πιό σπάνια υπεβλήθησαν σε θεραπείες που εφαρμόστηκαν σωστά και μετά ενδελεχή έλεγχο στό παρελθόν, οι οποίες δεν απέδωσαν το ποθούμενο αποτέλεσμα, την λύση συνήθως δίνει η εφαρμογή προγραμμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

 

Σαν συμπέρασμα, με το οποίο τελειώνουμε αυτή. τη μικρά αναφορά. τονίζουμε δύο σημαντικά στοιχεία

1) καλός και ολοκληρωμένος έλεγχος σημαίνει γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση

2) η βιασύνn του ζευγαριού και οι λάθος εκτιμήσεις τους ιατρικές και μη, οδηγούν σε επίταση του άγχους. που τόσο συχνά και δικαιολογημένα συνοδεύει την ψυχολογία των ζευγαριών με πρόβλημα υπογονιμότητας, και τελικά σε απώλεια πολύτιμου χρονου. υπομονής και επιμονής

 

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων