ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  :::  

    foto     

 
 ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
            Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

     ειδ. υπογονιμότης  καθ'έξιν (επαναλαμβανόμενες) αποβολες

 

 

 
 

 Θεματολογία και σύγχρονη αρθρογραφία για μαιευτικά - γυναικολογικά  και θέματα υπογονιμότητας -  Ανοσολογίας αναπαραγωγής  με εκλαϊκευμένη γραφή 

προβλήματα της περιόδου

"πόνοι περιόδου - διαταραχές εμμηνου κύκλου"

By: Γεωργόπουλος Ι. Γεώργιος


 

Μερικές γυναίκες έχουν πόνους στη μέση περίπου του μηνιαίου κύκλου, συνήθως 12-16 ημέρες από την έναρξη της περιόδου. Ο πόνος είναι μόνο στη μία πλευρά και οξύς, χαμηλά στην κοιλιά. Μπορεί να διαρκεί μόλις μερικά λεπτά ή μερικές φορές αρκετές ώρες. Ο πόνος οφείλεται στο ωάριο που απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Ωστόσο, αν δεν αισθάνεστε σίγουρη, επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή μια γυναικολογική κλινική για να το συζητήσετε και να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού.

 

 

 

 

 

Συμβουλές σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως δεν έχετε περίοδο, ή έχετε πολύ έντονη ή ακανόνιστη περίοδο

 

Η περίοδος σας

Η περίοδος θεωρείται ότι κανονικά έρχεται κάθε 28 ημέρες περίπου, όμως κάθε διάστημα μεταξύ 25 και 35 ημερών είναι φυσιολογικό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου χάνετε 35 χιλιοστά του λίτρου περίπου αίμα, αν και ορισμένες γυναίκες χάνουν περισσότερο. Για πολλές γυναίκες όμως ισχύουν εντελώς άλλα πράγματα. Μερικές γυναίκες έχουν ακανόνιστη περίοδο, ή περίοδο που έρχεται τακτικά αλλά ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Άλλες «πλημμυρίζουν» αίμα κάθε φορά, πράγμα που κάνει μια φυσιολογική ζωή δύσκολη και μπορεί να σας προκαλέσει αμηχανία.

Οι ακανόνιστες περίοδοι δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας. Συνήθως όμως μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, και κάποιες φορές υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο κρυφό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έτσι, αν η περίοδος σας διαφέρει από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό και σας δημιουργεί ανησυχία, πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Το ξέρατε;

 

 

Στα περισσότερα κορίτσια η περίοδος έρχεται στην ηλικία των 12-13 ετών, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό να εμφανισθεί ως τα 16. Αν είστε σε αυτή την ηλικία και ακόμη δεν έχει εμφανισθεί η περίοδος ή είχατε μερικές περιόδους και μετά σταμάτησαν, θα ήταν καλή ιδέα να δείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά.

 

 

 

 

Σπάνιες και ακανόνιστες περίοδοι

 

Κάτι τέτοιο είναι αρκετά συνηθισμένο στα νέα κορίτσια. Συνήθως, ο έμμηνος κύκλος απαιτεί λίγα χρόνια για να σταθεροποιηθεί, και κατά τη διάρκεια αυτών των ετών οι περίοδοι ίσως απέχουν πολύ μεταξύ τους ή έρχονται σε ακανόνιστα διαστήματα.

Θα υπάρχουν πάντα γυναίκες οι οποίες θα έχουν διαταραχές στο ρυθμό της περιόδου και δεν θα μπορούν να προβλέψουν την πρώτη ημέρα της περιόδου τους με ακρίβεια. Ορισμένες γυναίκες ίσως έχουν έναν ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας κύκλο. Διάστημα ως έξι εβδομάδες ανάμεσα στις περιόδους - με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος είναι τακτικός - δεν πρέπει να σας κάνει να ανησυχείτε.

Απώλεια βάρους, ασθένεια, αλλαγή διατροφής, υπερβολική σωματική δραστηριότητα ή οποιουδήποτε είδους άγχος ή ταραχή μπορούν να καθυστερήσουν την περίοδο ή να δίνουν την εντύπωση ότι «χάνετε» περιόδους. Αν πλησιάζετε προς το τέλος των γόνιμων χρόνων σας, οι «χαμένες» περίοδοι μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της εμμηνόπαυσης.

Ορισμένες φορές, η περίοδος σας μπορεί να σταματάει εντελώς, κατάσταση που ονομάζεται αμηνόρροια. Η εγκυμοσύνη είναι η πιο διαδεδομένη αιτία για αυτό, αν προηγουμένως είχατε κανονικό κύκλο. Η απότομη απώλεια βάρους είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα. Οι διαταραγμένες περίοδοι μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας διατροφικής διαταραχής.

Αν ο έμμηνος κύκλος σας άλλαξε ή έχετε αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή οι περίοδοι σας σταμάτησαν εντελώς ή έχετε άλλα συμπτώματα, όπως έντονη απώλεια αίματος ή πόνο, πρέπει να δείτε τον γιατρό σας αμέσως.

 

 

Συνηθισμένες ερωτήσεις:

Πώς καταλαβαίνω ότι η περίοδος μου είναι πολύ έντονη;

Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να γνωρίζει αν η απώλεια αίματος που έχει είναι αφύσικα μεγάλη, γιατί είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί ή να συγκριθεί κάτι τέτοιο. Αν ανησυχείτε μήπως έχετε έντονη περίοδο, καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή μια γυναικολογική κλινική, όπου υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός για να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο,

Οι έντονες περίοδοι σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά;

Όχι απαραίτητα. Ορισμένες γυναίκες έχουν πάντοτε έντονες περιόδους. Έτσι είναι το φυσιολογικό τους. Άλλες αρχίζουν να έχουν όταν τοποθετήσουν ενδομήτριο αντισυλληπτικό σπείρωμα ή σταματήσουν να παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι. Η περίοδος μπορεί να είναι έντονη και για κάποιο διάστημα μετά τη γέννα καθώς και σε μεγαλύτερες γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Γιατί νοιώθω συνέχεια κουρασμένη;

Πολλοί λόγοι μπορεί να ευθύνονται για κάτι τέτοιο, όμως οι έντονες περίοδοι μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια αίματος υψηλότερη από την κανονική, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει αναιμία (έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων), τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο παντού στο σώμα. Αν αισθάνεστε μονίμως εξαντλημένη, ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας.

Τι σημαίνει;

Αμηνόρροια: απουσία περιόδου

Μηνορραγία: έντονη περίοδος/αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους

Ολιγομηνόρροια: περίοδος με λίγη ποσότητα αίματος

 

 

Μάθετε τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτά

 

Κι αν αρχίσετε να έχετε «πλημμύρα»;

Αν η περίοδος σας ξαφνικά γίνει έντονη χωρίς προφανή λόγο, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η αλλαγή ίσως οφείλεται σε μια ορμονική δυσλειτουργία που μπορεί να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας ορμόνες με συνταγή γιατρού. Ή μπορεί να την προκάλεσε κάποια άλλη παθολογική κατάσταση που να πρέπει να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή, αν είναι απαραίτητο, με χειρουργική επέμβαση.

Οι έντονες περίοδοι μπορεί επίσης να συνδέονται με ενδομητρίωση, ή με υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ενός αδένα στον λαιμό, ο οποίος συμμετέχει στον έλεγχο πολλών σωματικών λειτουργιών.

 

Κι αν η αιτία δεν μπορεί να εντοπιστεί;

 

Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει χάπια που θα μειώσουν την έμμηνο ρύση σας. Μπορεί επίσης να σας προτείνει να πάρετε αντισυλληπτικό χάπι. Αυτό θα εμποδίσει την ωορρηξία, πράγμα που με τη σειρά του θα αποφέρει ελαττωμένη ανάπτυξη ενδομητρίου με αποτέλεσμα μια ελαφρύτερη έμμηνο ρύση.

Αν υπάρχουν άλλα προβλήματα εκτός από τη μεγάλη απώλεια αίματος, ίσως ο γιατρός σας να σας προτείνει κάποια χειρουργική επέμβαση.

 

Προστασία κατά την περίοδο

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορείτε να χρησιμοποιείτε σερβιέτες ή ταμπόν. Είναι σημαντικό να αλλάζετε συχνά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ροή αλλάζει κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα υψηλότερης απορροφητικότητας για τις μέρες της μεγαλύτερης ροής και προϊόντα χαμηλότερης απορροφητικότητας για ελαφρότερη ροή. Ειδικότερα αν χρησιμοποιείτε ταμπόν, μην χρησιμοποιείτε προϊόν υψηλότερης απορροφητικότητας απ' αυτή που χρειάζεστε, και να φροντίζετε να το αλλάζετε κάθε 4-8 ώρες.

 

Μπορεί τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής να προκαλέσουν κολπικές μολύνσεις ή ερεθισμούς;

Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα προϊόντα αυτά δεν συνδέονται με τέτοια περιστατικά. Εφ' όσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως και αλλάζονται συχνά είναι απολύτως ασφαλή.

Φλεγμονή της πυέλου:

αναφέρεται στη μακροχρόνια φλεγμονή κάποιου οργάνου της πυέλου, που συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη.

Συμπτώματα: οδυνηρή ερωτική επαφή, δυσοσμία των κολπικών εκκριμάτων, έντονες και οδυνηρές περίοδοι.

Θεραπεία: συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

 

Επειδή δεν είναι δυνατό να κάνετε μόνη σας τη διάγνωση για τέτοιες καταστάσεις, έχει μεγάλη σημασία να δείτε τον γιατρό σας αν έχετε πόνους περιόδου, για να εξασφαλίσετε ότι θα ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία, αν χρειάζεται. Ο γιατρός σας ίσως σας παραπέμψει σε κάποιο νοσοκομείο για λαπαροσκόπηση. Η εξέταση αυτή γίνεται με μια μικρή τομή στο υπογάστριο, από την οποία περνάει μια μικρή κάμερα στερεωμένη σε έναν οπτικό σωλήνα. Ο γιατρός έτσι μπορεί να εξετάσει την πύελο και να δει αν όλα πάνε καλά.

 

 
 Λεωφ.Κηφισίας 105 ΑμπελόκηποιΤ.Κ. 11523


τηλ: 693-6981082 210-6981082


Ημέρες-Ώρες ιατρείου: ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ 18:00-21:00


Εγγραφές - Ερωτήσεις
Εδώ, συμπληρώνοντας το Ονοματεπώνυμό σας και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Επίσης οι ασθενείς μου μπορουν να παραλάβουν εντολές συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, αποθηκευμένες είκονες υπερηχογραφημάτων, γυναικολογικής επίσκεψης, κολποσκόπησης όπως και απαντήσεις των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά.


Νεα απο το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων